Novosti

Komemoracija u čast maestra Vladimira Kranjčevića

Komemoracija u čast maestra Vladimira KranjčevićaIz kazališta — 12. veljače 2020.

Komemoracija u čast maestra Vladimira Kranjčevića, cijenjenog pijanista, dirigenta i pedagoga koji je od 1994. do 2002. godine bio ravnatelj Opere HNK i u tom razdoblju pripremio i dirigirao izvedbe čitavog niza velikih djela operne literature, održala se u srijedu, 12. veljače u 15 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.
Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč u uvodnoj riječi rekla je kako se maestro Kranjčević veselio svakom uspjehu HNK u Zagrebu s kojim je imao posebnu vezu te je uvijek podržavao sve premijere. Tako su se i zadnji put čuli planirajući njegov dolazak na premijeru opere Lucia di Lammermoor koja će se održati u petak 14. veljače. Intendantica je u počasnom govoru maestru Kranjčeviću uputila svoj posljednji pozdrav i neizmjernu zahvalu za sva njegova velika djela i mandat u Operi HNK u Zagrebu kao i na odgoju generacije vrhunskih glazbenika i sudjelovanje u njihovu radu.
Što je Vladimir Kranjčević značio hrvatskoj kulturi, suvišno je govoriti, u svojoj posveti rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te je nastavila Maestro, u punom smislu te riječi pripada hrvatskim velikanima koji su svojim umjetničkim djelovanjem obilježili nacionalnu kulturu druge polovice 20. i početka 21. stoljeća. Svojim predanim, svestranim i nadasve bogatim umjetničkim djelovanjem, maestro Kranjčević ostavio je duboki trag u hrvatskomu kulturnom životu.
Pročelnica Gradskog ureda za kulturu, Milana Vuković Runjić u pozdravnom je govoru zahvalila maestru Kranjčeviću što je svojim radom oplemenio hrvatsku kulturu, naš um, dušu i srce.
Hrvatska i Zagreb ostali su bez iznimnog umjetnika koji je tijekom višedesetljetne karijere promicao domaće glazbenike a za svoj je doprinos kulturi višestruko nagrađivan, rekla je Vuković Runjić.
Ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić odao je počast maestru Kranjčevića govoreći o njegovim djelima i uspjesima te rekavši kako je Vladimir Kranjčević bio čovjek velikog talenta i znanja, sjajnih organizacijskih sposobnosti te nevjerojatnog dara za odnose s ljudima svih generacija, glazbenicima, učenicima i svojom publikom.
Dirigent Luka Vukšić u ime zbora Ivana Gorana Kovačića čiji je maestro Kranjčević bio dugogodišnji voditelj, rekao je kako zbor koji postoji danas vizija je maestra Kranjčevića. Njegova vizija da i Zagreb i hrvatska kultura imaju veliki oratorijski zbor ostvarila se kroz njegovu nevjerojatnu upornost, nepogrešiv organizacijski dar i kroz veliku ljubav za glazbu koju je prenosio na mlade generacije amaterskih pjevača.
U glazbenom dijelu, maestru u čast pjevali su solisti Valentina Fijačko Kobić, Lana Kos, Martina Gojčeta Silić, Tomislav Mužek i Ivica Čikeš, zbor i orkestar Opere HNK u Zagreb kojim je ravnao Luka Vukšić i Marcello Mottadelli.
Opera HNK u Zagrebu održat će svečani koncert Messu da Requiem, Giuseppea Verdija, 6. travnja u sjećanje na cijenjenog maestra Vladimira Kranjčevića koji je to veliko djelo posljednji put dirigirao upravo u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu za svoj oproštajni koncert 10. svibnja 2017. godine.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.