Novosti

Jedinstvena suradnja s uspješnim dizajnerskim dvojcem u čarobnom svijetu baleta <em>Orašar</em>

Jedinstvena suradnja s uspješnim dizajnerskim dvojcem u čarobnom svijetu baleta OrašarIz kazališta — 22. studenoga 2020.

Jedno od najljepših djela klasične umjetnosti, baletna bajka Orašar, neizostavan je dio svake adventske čarolije u svim dijelovima zemaljske kugle. U samo jednom trenu, svoje poklonike vodi u čarobni svijet božićne raskoši, šarenila, veselja, mašte, prinčeva i vila. Orašar je priča sa sretnim završetkom koja je više nego ikad potrebna cijelom svijetu, a prepoznao je to i modni dvojac ELFS koji su svoju najnoviju žensku kolekciju za jesen i zimu 2020., predstavili jedinstvenim editorijalom nastalim u suradnji s HNK u Zagrebu. Modeli poput oživjelih lutki, prvaci baleta HNK i dašak modnog glamura, samo su dio ove božićne modne priče koja je od danas izložena u svim ELFS dućanima u Hrvatskoj.

Oko Orašara se uvijek  javlja posebno uzbuđenje koje tu, jednu od najpopularnijih svjetskih, baletnih izvedbi čini mnogo više događajem, nego redovitom predstavom. Ona okuplja gledatelje različitih generacija s različitim očekivanjima od teatra i to  čini specifičnim. Ove godine suradnjom s ELFS-om učinili smo Orašara još zanimljivijim i atraktivnim za široki spektar gledatelja. Spajanjem mode s izvedbenim umjetnostima  pomiču se granice te je u konačnici svatko na dobitku i moda i teatar. Ulazak ELFS-a u naše kazalište, ostvarujući susret njihovih modnih kreacija i naših baletnih umjetnika odjevenih u kostime iz Orašara otvara jednu novu umjetničku perspektivu pripisujući božićnoj plesnoj bajci drugačije modno ruho“ – izjavila je intendantica Dubravka Vrgoč.

Božić je idealno vrijeme za podsjećanje na prave životne vrijednosti, a između ostalih i na umjetnost. Smatramo da je više nego ikad važno istaknuti njezin značaj te podržati brojne talentirane kreativce i umjetnike koji se nalaze iza i na pozornici, bez obzira o kojem obliku umjetnosti je riječ – rekao je Aleksandar Šekuljica te dodao Balet Orašar i sve ono što predstavlja, pravi je način da se snažno prenese ova poruka, a naša je želja bila stvoriti neke lijepe uspomene na 2020. godinu i nadamo se da smo u tome uspjeli. Želimo da ljudi uživaju u izložbi koja je postavljena u izlozima naših dućana i da doma ponesu lijepa sjećanja.

Modeli Ana Laua Kapetanović, Claudia Antičević i mlada Vendi Vidaković, zakoračile su u čudesni svijet baleta Orašar te su, poput oživljenih lutki, zavirile iza kulisa jednog od najljepših kazališta u Europi. Svijet je to u kojem svakodnevno žive prvaci baleta koji su se ovaj put našli u ulozi modela. Tomislav Petranović, nacionalni je prvak baleta HNK u Zagrebu, a u baletu Orašar pleše već 34 godine. U novoj koreografiji Vladimira Malakhova ima ulogu Princa. Prvakinja baleta Natalia Kosovac rodom je iz Australije, a u prošloj produkciji baleta utjelovila je Snježnu kraljicu. Prvaci baleta Iva Vitić Gameiro i Guilherme Gameiro Alves plesački su i bračni hrvatsko-portugalski par koji je na premijernoj izvedbi baleta Orašar prošle godine utjelovio glavne uloge, Klaru i Princa. Solistica baleta Asuka Mauro pohađala je baletnu školu u rodnom Japanu, u Kini te u Francuskoj, a u baletu Orašar pleše ulogu Klare. Na fotografiji Asuka drži originalnu lutkicu Orašara iz predstave. Tu su i mlade balerine Saya Ikegami i Valentina Štrok, koje u baletu plešu raskošan valcer cvijeća dok je balerina Nika Crnić bila dijelom baleta Orašar već kao djevojčica te se odnedavno pridružila ansamblu.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.