Novosti

Izdanje <em>Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu rujan 2014.- rujan 2022</em>

Izdanje Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu rujan 2014.- rujan 2022Iz kazališta — 04. srpnja 2022.

Predstavljeno je izdanje Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu rujan 2014.- rujan 2022. u kojem su na 311 stranica predstavljene premijere, gostovanja, nagrade, izbor iz repertoara, Festival svjetskoga kazališta, europski projekti, događanja izvan kazališne zgrade kao i pandemijsko kazalište u zagrebačkom HNK tijekom proteklih osam godina.

Posebno izdanje zagrebačkog HNK predstavila je intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina te ravnatelj Opere Giorgio Surian.
Dokazali smo kako teatar, a osobito HNK u Zagrebu, nije izdvojen mehanizam koji generira nostalgična povijesna sjećanja nego živ organizam koji se, registrirajući promjene u društvu, mijenja. Kroz zagrebački HNK kao središnje hrvatsko kazalište prelomili su se znakovi ovoga vremena i ovoga prostora dok se kazalište svojim istraživačkim dometima u iznalaženju novih umjetničkih formi, autentičnih u nacionalnome iskazu, predstavljalo dvostrukim putokazom tragajući zajedno s europskim teatrom za novim formama i sadržajima, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

U suradnji s Croatia Recordsom promovirana su DVD i CD izdanja opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca te opere Turandot Giacoma Puccinija.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.