Novosti

Hrvatski komorni orkestar na vikend matinejama

Hrvatski komorni orkestar na vikend matinejamaIz kazališta — 18. lipnja 2020.

Zbog svih dramatičnih događanja Hrvatski komorni orkestar (HKO) morao je zaustaviti svoju sezonu. Stoga će HKO održati svoj četvrti koncert na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2019./2020. kao matineju i s drugim programom, 27. lipnja te 5. srpnja u 11 sati.

Koncert započinje Serenadom za gudače u c-molu, op. posth Maxa Brucha. Riječ je o višestavačnoj skladbi pisanoj za gudački ansambl koja, iako rijetko zastupljena na programima, vrlo primjereno upoznaje slušatelje s glazbenim stilom njemačkog romantičara od čijih je dvjestotinjak djela tek njih nekoliko izdržalo strogi sud javnosti. 

Češki skladatelj Jan Křtitel Jiři Neruda u mladosti je bio poznati violinist i dirigent koji je djelovao u Pragu a kako je kasnije postao koncertni majstor Dvorskog orkestra u Dresdenu poznat je pod imenom Johann Baptist Georg Neruda. Autor 18 simfonija, 14 solističkih koncerata, trio sonata, duhovnih skladbi i opere Les Troqueures pripada Neruda klasičnoj tradiciji. O njegovu životu postoje vrlo oskudni podaci a od njegovih je skladbi najveću popularnost doživio Koncert u Es-duru za trubu i gudače. Izvorno pisan za „corno da caccia“ ili tzv. prirodni rog, zbog korištenja visokog instrumentalnog registra danas se taj solistički koncert najčešće izvodi na Es ili B trubi. 

Iako je engleski skladatelj, obrađivač i pedagog Gustav Theodore Holst, rođen kao Gustavus Theodore von Holst, skladao brojna djela, priznanja je stekao prvenstveno kao profesor na uglednoj londonskoj Djevojačkoj školi St Paul's i ravnatelj na Collegu Morley. Kao skladatelj proslavio se orkestralnom suitom The Planets. I dok je Holstov osobni stil proizvod mnogih utjecaja, od Wagnera i Richarda Straussa do Ravela i Stravinskog i indijske glazbe, po čemu je takav kozmopolitizam rijetkost u engleskoj glazbi njegova vremena, za britansku je glazbenu kulturu bilo važno Holstovo oduševljenje obnovom zanimanja za narodne pjesme u čijoj je promociji bio jedan od osobito aktivnih pionira. 

Hrvatski komorni orketar www.hrvatski-komorni-orkestar.com
Ulaznice možete kupiti OVDJE

Napisala: Dr. sc. Zdenka Weber

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.