Novosti

Molière kroz povijest hrvatskoga kazališta

Molière kroz povijest hrvatskoga kazalištaDrama — 27. rujna 2022.

Projekt Homo theatralis Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa u suradnji sa zagrebačkim HNK u subotu 1. listopada s početkom u 11 sati u foyeru organizira predavanje teatrologinje Ane Gospić Županović Molière kroz povijest hrvatskoga kazališta. Ulaz je slobodan.

Četiristota godišnjica rođenja dramatičara i glumca Molièrea, pravoga imena Jean-Baptiste Poquelin, njegova rana prisutnost u hrvatskoj prijevodnoj i prerađivačkoj književnosti, važnost i utjecaj na europsko kazalište te recepcija njegova opusa, koji i dalje pobuđuje interes i poziva na nova tumačenja, povod su da treći ciklus projekta Homo theatralis  otpočinjemo njime.

Molière je još za života prihvaćen izvan matične sredine, postavši omiljenim autorom u prijevodnim tekstovima. I u hrvatskoj književnosti recepcija Molièrea bila je brza: svega dvije godine poslije uprizorenja, godine 1670. Fran Krsto Frankopan fragmentarno prevodi i adaptira komediju George Dandin. Iznimnu popularnost Molière uživa u 18. stoljeću među dubrovačkim piscima, koji francuske izvornike prerađuju u frančezarije namijenjene scenskom izvođenju. Njegove komedije karaktera i običaja nailaze na dobar prijam i u sljedećim stoljećima, a Molière do danas ostaje jednim od najizvođenijih komediografa, bitno obilježivši europsku kulturu. U naslovljenome predavanju teatrologinja Ana Gospić Županović provest će nas nezaobilaznim postajama Molièreova puta u hrvatskome kazalištu, osvrćući se na najistaknutija uprizorenja njegovih komada.

Ovo događanje prvo je iz serije portreta o velikim kazališnim stvarateljima te istaknutim suvremenicima čije je djelovanje vezano uz Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, koju Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa u sezoni 2022./2023. priprema u suradnji sa zagrebačkim HNK. Projekt Homo theatralis HDKKT organizira i provodi od 2021. obuhvaćajući njime predavanja i radionice široka raspona tema iz područja izvedbenih umjetnosti. Projekt rastvara pogled u kazalište s fokusom na aktualnosti, promjene koje zahvaćaju izvedbenu scenu, važna ostvarenja, kritičarske i teatrološke uvide i istraživanja.

Ravnatelj Francuskog instituta u Hrvatskoj Philippe Richou na kraju predavanja održat će kratko izlaganje te će najaviti izložbu koja predstavlja izbor grafika iz poznate zbirke Cabinet du roi, nastale na poticaj francuskoga kralja Luja XIV. 

Odabrane grafike ilustriraju višednevne svečanosti koje je Kralj Sunce organizirao u Versaillesu 1664., 1668. i 1674. godine i koje su zadivile suvremenike raznolikošću i bogatstvom maskiranih povorki, viteških turnira, velikih banketa i vatrometa.
Publika koja je na predstavama izložbu će moći vidjeti u foyeru kazališta sve do 27. listopada.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.