Novosti

Gostovanja umjetnika Baleta HNK u Zagrebu

Gostovanja umjetnika Baleta HNK u ZagrebuBalet — 01. ožujka 2019.

Prvaci Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Iva Vitić Gameiro i Guilherme Gameiro Alves gostovali su na 16. danima plesa u Slavonskome Brodu  koji se održavaju u čast prve hrvatske primabalerine svjetske slave Mije Čorak Slavenske. U Gala večeri predstavila su se četiri hrvatska nacionalna baletna ansambla; iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, a zagrebački se HNK predstavio modernim plesom Laschia ch'io pianga u koreografiji Valentine Turcu na glazbu Georga Friedricha Händela.
Željeli smo pokazati naše umijeće u modernom plesu, a ne samo u klasici. Bitno je nastaviti dalje kako bi plesači dali obol društvu i plesnoj umjetnosti. Važno je biti vidljiv i odlaziti i  izvan svojih matičnih kuća, izjavio je za medije Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu.

Još jedno gostovanje očekuje baletne prvake Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, Rieku Suzuki i Takuyu Sumitoma, koji će nastupiti u Estoniji, gdje će 3. ožujka uveličati Gala baletnu večer u povodu  80-te godišnjice Baleta najstarijega estonskog kazališta Vanemuine.
Rođendanska Gala baletna večer bit će dar i posveta vjernoj publici te samoj  baletnoj umjetnosti.
Ovih 80 godina baleta bilo je kreativno, živopisno, često komplicirano no neopisivo prekrasno vrijeme, napisao je Mare Tommingas, ravnatelj Baleta kazališta Vanemuine, na službenim kazališnim stranicama kojima se najavljuje ova grandiozna baletna večer.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.