Novosti

Koncert <em>Matej Meštrović&Friends</em>

Koncert Matej Meštrović&FriendsIz kazališta — 03. rujna 2023.

Jedan od najsvestranijih hrvatskih umjetnika, pijanist i skladatelj Matej Meštrović pripremio je pravi glazbeni spektakl – koncert Matej Meštrović & Friends koji se održao u subotu 2. rujna 2023. godine u suradnji s Večernjim listom.

Koncert je uz Meštrovića okupio svjetska imena suvremene klasične glazbe te domaće zvijezde. Orkestar zagrebačkog HNK vodio je maestro Jonathan Griffith, koji je mnogo puta dirigirao u vodećim koncertnim dvoranama Carnegie Hallu i Lincoln Centru. Upravo je Griffith prvi pružio priliku Meštroviću da nastupi pred punom dvoranom Carnegie Halla.

Na koncertu je nastupila sjajna flautistica Iris Gross, koja je u Zagreb došla izravno iz New Yorka kako bi izvela Meštrovićev Koncert za flautu, klavir i orkestar, posvećen upravo toj velikoj glazbenici. Osim Iris Gross, na pozornici je publika slušala i Roba Derkea, jazz-saksofonista i pedagoga iz New Yorka, kojeg je magazin JazzTimes proglasio među najboljim soprano saksofonistima današnjice.

Inozemnim gostima pridružile su se i hrvatske glazbene zvijezde svjetskog ugleda. Solistica Opere zagrebačkog HNK Lana Kos, pijanistica Kristina Bjelopavlović koja s Meštrovićem surađuje godinama, i ponajbolji bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar.

Na programu su bili Meštrovićevi aranžmani, neki od njih pisani posebno za ovaj koncert, a sve u pratnji orkestra Opere HNK Zagreb. Koncert je otvorio Yury Revich na violini Meštrovićevom skladbom za volinu i orkestar, u kojoj se Matej Meštrović prvi put u javnosti pojaviti kao dirigent. 

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.