Novosti

<em>Ukleti Holandez</em>, najblistavije djelo opernog stvaralaštva

Ukleti Holandez, najblistavije djelo opernog stvaralaštvaOpera — 24. travnja 2020.

Veliko tročinsko operno djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera Ukleti Holandez, jedno od najznačajnijih djela opernog stvaralaštva, praizvedeno 1843. u dresdenskoj Semperoper, pogledajte u petak u 20 sati OVDJE, pod ravnanjem Nikše Bareze.

To je jedna od prvih Wagnerovih opera u kojoj se očituju njegova nova shvaćanja glazbenog a teatra, u kojemu je orkestar ravnopravan s pjevačima, a lajtmotivi se kontinuirano provlače kroz cjelo djelo. Pišući libreto, Wagner je kao ishodišni tekst upotrijebio satiričnu prozu velikoga njemačkog romantičarskog pisca Henricha Heinea Uspomene gospodina Schnabelewopskoga, koja obrađuje staru mornarsku legendu o ukletome moreplovcu osuđenome na vječno lutanje morima, pri tome donoseći propast svima koje susretne. Uz to, prema vlastitu kazivanju, skladatelj se koristio i osobnim neugodnim iskustvima s putovanja Sjevernim morem od Rige do London u ljeto 1839. U središtu radnje opere koja se događa u 17. stoljeću na škotskoj obali, Wagnerova je ideja o ženi otkupiteljici, Senti, djevojci koja je spremna svojom nesebičnom ljubavlju izbaviti duh ukleta moreplovca. Iako u samoj operi ima dosta romantičarskih elemenata, Ukleti Holandez najavljuje sve bitne odlike kasnijih djela poput Rajnina zlata, Walküre, Siegfrieda i Sumraka bogova.

S Holandezom počinje moj posao pjesnika s kojim sam napustio zanatski rad. Ne znam je li se ikada u životu umjetnika dogodila tako radikalna promjena u tako kratkom vremenu…, zapisao je skladatelj o ovome opernom djelu.
Iako je Ukleti Holandez prvi put izveden u Zagrebu 1896. godine pod upravom Stjepana Miletića, postaovši jednom od popularnijih Wagnerovih opera na našoj sceni, Opera zagrebačkoga HNK je posljednju premijeru izvela poslije više od tri desetljeća, vraćajući to uzbudljivo operno djelo na pozornicu najveće nacionalne kazališne kuće.

U predstavi nastupaju: Bastiaan Everink (Ukleti Holandez), Melanie Diener (Senta), Luciano Batinić / Siniša Štork (Donald), Tomislav Mužek / Michael Robert Hendrick (Georg), Ladislav Vrgoč (Donaldov kormilar), Sofia Ameli Gojić /Neda Martić (Mary), Pavel Strasil (Sotona), zbor i orkestar HNK u Zagrebu.
Predstava je izvorna produkcija kazališta Theater an der Wien a Tomislav Mužek je za ulogu Georga dobio dva iznimna priznanja - proglašen je Wagnerijancem godine te osvojio Nagradu Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje u sezoni 2017./2018. 

Prava je rijetkost doživjeti tako uvjerljivu partnersku interakciju kakvu su predstavili bariton Baastian Everink i sopranistica Melanie Diener... Novi zagrebački uspješan Wagner zaziva još djela bayreuthskog majstora.
— Jutarnji list
Inventivno i impresivno!
— Zagrebački list

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.