Novosti

<em>Taras</em> otvara Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone

Taras otvara Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezoneDrama — 20. kolovoza 2019.

Predstava Taras Festivalskog kazališta Baltički dom, prema motivima romana Taras Buljba Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Sergeja Potapova otvorit će 13. rujna 13. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone, koji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu do 17. rujna donosi četiri predstave iz Sankt Peterburga.

Prema redateljevim riječima, tekst je u potpunosti osuvremenjen, »no ima nešto i od Gogolja«. »Zapravo su tri autora ove predstave: Gogoljev je tekst za Potapova posebno prilagodio dramski pisac Mihail Baškirov.

Potom, 14. rujna, gostuje Državno dramsko kazalište Prijut komedianta s baletnom predstavom Solaris redatelja Juri Smekalova nastavkom razmišljanja, započetih u istoimenom znanstveno-fantastičnom romanu Stanisława Lema.
Glavno pitanje glasi: Koja sila prethodi čovjeku i određuje njegovo postojanje? Radnja se odvija na stanici Zemlja i u svemirskome prostoru. Odlazeći na međuplanetarno putovanje, čovjek neizbježno uranja u istraživanje vlastitog, unutarnjeg svemira...

Sanktpeterburško državno akademsko kazalište komedije N. P. Akimov predstavit će se 15. rujna s komedijom Ludi novac Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u režiji Tatiane Kazakove, u kojoj posebna vrsta privremene rime čini zaplet i problematiku satire Ostrovskog relevantnima za današnjicu.

Kao posljednju predstavu, 17.rujna bit će izveden Moliereov Tartuffe u režiji Grigorij Kozlova, Sanktpeterburškog državnog kazališta Masterskaja.

Za vrijeme trajanja festivala, od 12. do 17. rujna bit će postavljena izložba peterburškog fotografa Pavla Frančišina Peterburg u zrakama sunca, koja će predstaviti 20 radova urbanog krajolika.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.