Novosti

<em>Seviljski brijač</em> Gioachina Rossinija otvara operni repertoar

Seviljski brijač Gioachina Rossinija otvara operni repertoarOpera — 11. rujna 2020.

Najpopularnija opera Gioachina Rossinija, Seviljski brijač kojom će ravnati Josip Šego u režiji Krešimira Dolenčića ponovno je na repertoaru te ju možete gledati 15. i 25. rujna a datume ostalih izvedbi pogledajte OVDJE. 

Kad je Gioachino Rossini početkom 19. stoljeća uz pomoć libretista Cesarea Sterbinija posegnuo za Figarom nije ga omelo što su ga već uglazbili Paisiello i Mozart. Stvorio je djelo koje i danas odiše zdravom komikom i svježinom, pokazujući svu genijalnost i majstorstvo svojeg autora. Opera blistava glazbenog humora, doživjela je ono što joj je 1822. godine predvidio Ludwig van Beethoven kad je autoru čestitao riječima: Dok bude postojala talijanska opera, to će se djelo izvoditi! Iako je rimska praizvedba 1816. godine, zbog niza apsurdnih nezgoda, bila katastrofalna, djelo je već nakon druge izvedbe u Bologni počelo doživljavati munjevit svjetski uspjeh i postalo jedna od najpopularnijih opera svih vremena. Kao glazbeni autor vrlo slobodnog shvaćanja tradicije unio je nov glazbeni izraz u tada još konvencionalnu talijansku operu te scenskim realizmom označio novo razdoblje u povijesti opere. Ne govori se uzalud kako bi svaka operna kuća trebala stalno imati na repertoaru Seviljskog brijača.
Jer, dok stalnu opernu publiku ne prestaje privlačiti magija glazbenih i scenskih bravura koje ova opera pruža, ona humorom i zdravom životnom filozofijom razbija predrasude o nerazumljivosti operne umjetnosti privlačeći tako i najmlađu opernu publiku.

Ulaznice možete kupiti putem weba (OVDJE) ili na našoj blagajni.

Kazalište kojem vjerujem - HNK u Zagrebu.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.