Novosti

<em>Poetske konzultacije </em>- novi europski projekt HNK u Zagrebu

Poetske konzultacije - novi europski projekt HNK u ZagrebuIz kazališta — 16. lipnja 2022.

Tijekom Festivala Ljetne večeri HNK u Zagrebu u petak, 17. lipnja održat će se Poetske konzultacije, projekt koji će stvoriti nove veze između umjetnika i publike. Riječ je o europskom projektu nastalom pod vodstvom Emmanuela Demaryja-Mote, dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja pariškog Théâtre de la Ville s ciljem povezivanja najrazličitijih umjetnika iz Europe, Azije i Afrike.  

Poetske konzultacije približavaju umjetnosti svima, a ne samo redovnoj kazališnoj publici. Riječ je o neposrednom kontaktu različitih umjetnika s ljudima oko njih. 

Svaka poetska konzultacija traje 20 minuta i počinje jednostavnim pitanjem koje glumica/glumac, pjevačica/pjevač, plesačica/plesač  postavlja prolazniku na cesti, parku, trgu, koje glasi: Kako ste?  Nakon početnog kontakta, sudionici, izgovaraju pjesme, plešu, pjevaju, ili sviraju, ostvarujući komunikaciju sa slučajnim prolaznicima. Iz svog repertoara, poput liječnika ili terapeuta, ponudit će umjetnički dar.

Ovom projektu u kojem trenutno sudjeluje više desetaka umjetnika iz cijelog svijeta, pridružilo se i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, te će kao prvi sudionici Poetskih konzultacija, sutra nastupiti članovi Drame HNK u Zagrebu: Filip Vidović i Mirta Zečević.

Poetske konzultacije nastavit će se sve do kraja Festivala Ljetne večeri, a na njima će sudjelovati operne prvakinje Lana Kos i Valentina Fijačko Kobić, te plesni umjetnici Atina Tanović i Mario Diligente.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.