Novosti

<em>Ero s onoga svijeta</em> izveden u <em>Mađarskoj državnoj operi Erkel </em>

Ero s onoga svijeta izveden u Mađarskoj državnoj operi Erkel Opera — 22. siječnja 2020.

Operom Ero s onoga svijeta u Mađarskoj državnoj operi Erkel u Budimpešti 21. siječnja započeo je program kojim se HNK u Zagrebu kao središnja nacionalna kazališna institucija predstavlja Europi sa svojim najboljim kazališnim ostvarenjima u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Budimpeštansko kazalište Erkel ima 1900 mjesta i najveće je glazbeno kazalište u Madžarskoj i regiji.
Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca, Ero s onoga svijeta, pod ravnanjem Josipa Šege i u režiji Krešimira Dolenčića, ansambl i orkestar Opere HNK u Zagrebu izveo je pred oduševljenom mađarskom publikom koja je u Mađarskoj državnoj operi posljednji put našu Operu mogla vidjeti 2000. godine s predstavom Nikola Šubić Zrinjski.
Gotovčevo remek djelo već je odavno ubrojeno među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u zagrebačkome HNK 2. studenoga 1935. gotovo je neprestano sastavni dio zagrebačkoga opernog repertoara i repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća.
Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere, koji prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene.
Nakon opernog gostovanja, 23. siječnja Balet HNK u Zagrebu predstavit će se mađarskoj publici s višestruko nagrađivanom baletnom predstavom Smrt u Veneciji u koreografiji Valentine Turcu.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.