Novosti

<em>Ero s onoga svijeta</em> prva hrvatska live stream opera

Ero s onoga svijeta prva hrvatska live stream operaOpera — 26. listopada 2018.

Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića prva je hrvatska opera koja će se prenositi uživo (putem live streama) te tako biti dostupna publici u Europi i svijetu. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu jedno je od 30 europskih kazališta uključenih u projekt Opera Vision, europskog projekta koji osigurava financijska sredstva za podršku ove platforme.

Projekt Opera Vision  iz programa Kreativna Europa Europske komisije predstavlja niz aktivnosti koje publici nude online uvid u kazališne premijere. Tako će, osim live streama opere, na službenom YouTube kanaluOpere Visionpublici biti predstavljeni i kraći dokumentarni filmovi o samoj operi Ero s onoga svijeta i gradu Zagrebu.  Budući da je 2018. godina proglašena europskom godinom kulturne baštine, HNK u Zagrebu odlučio je Europi i svijetu predstaviti svoju kultnu operu iz 1935. godine pa će tako gledatelji diljem svijeta 6. studenoga moći pratiti Gotovčevu operu koja se u režiji Krešimira Dolenčića na pozornici zagrebačkoga  HNK izvodi 26 godina. Nastupit će solisti Siniša Štork, Dubravka Šeparović,  Valentina Fijačko Kobić, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić, Ana Zebić Kostel, Neven Mrzlečki, zbor i orkestar HNK u Zagrebu. Izvedbom će ravnati maestro Josip Šego.

Platforma Opera Vision, čiji ukupni pregledi prelaze milijun, poseban naglasak stavlja na privlačenje i odgoj mlađe publike, koja najvećim dijelom prati sadržaje putem interneta i mobilnih aplikacija. Premda određeni dio naše sadašnje publike čine učenici i studenti koji u sklopu glazbenoga obrazovanja grupno pohađaju pojedine operne izvedbe, vjerujemo kako ćemo snimkama opernih djela dostupnim na online servisima dodatno potaknuti mlade na samostalno pregledavanje opernih sadržaja i razvijanje interesa za opernu umjetnost te tako dodatno povećati njihove individualne posjete Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

HNK Zagreb se ovim  projektom pridružuje najvećim svjetskim kazališnim kućama kao što su: Royal Opera House, Nizozemska, Latvijska, Mađarska i Švedska nacionalna opera. Ako dosad još niste, pogledajte našeg Eru s onoga svijeta 6. studenog u kazalištu ili online na YouTube kanalu Opere Vision na linku: ovdje.

Autorica fotografija je Mara Bratoš.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.