Novosti

<em> Orfej unatoč svojim strahovima korača dalje</em> - premijera <em>Orfej i Euridika </em>

Orfej unatoč svojim strahovima korača dalje - premijera Orfej i Euridika Iz kazališta — 20. travnja 2021.

Opera Orfej i Euridika skladatelja Christopha Willibalda Glucka prema libretu Ranierija de Calzabigija premijerno će biti izvedena 23. travnja. Operom će ravnati maestro Aleksandar Kalajdžić a režiju potpisuje Anica Tomić.

U opernoj izvedbi prilagođenoj epidemiološkoj situaciji nastupa vokalni oktet Zbora HNK u Zagrebu, Orfeja pjeva operna nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović, a uloge Euridike i Amora utjelovljuju prvakinje Opere Valentina Fijačko Kobić i Ivana Lazar. Orkestar Opere smješten je na pozornici.

Orfej i Euridika spada u male, barokne opere sa samo tri lica i zato je pogodna za izvedbu u ovakvim epidemiološkim uvjetima. Pjevačke fraze su jednostavne, vrlo lijepe i melodiozne, ali Orfej je kompleksna rola jer se u tim pjevačkim frazama mnogo toga događa, rekla je Dubravka Šeparović Mušović.

Redateljica Anica Tomić istaknula je kako se ova opera bavi vrlo aktualnom temom konstantne smrti. Ovo je predstava o hrabrosti suočavanja sa smrću te ustrajnošću da ipak koračamo prema naprijed. Naš Orfej je suvremeni čovjek 21. stoljeća jer ima vjeru nastaviti dalje, zaključila je.

Kostimografkinja predstave je Doris Kristić, scenografi su Anica Tomić i Ivan Lušičić – Liik koji je i oblikovatelj svjetla i videa.
Vokalni oktet Zbora čine Tomica Blažina, Antonio Brajković, Mario Bokun, Tamara Cipek, Dario Ćurić, Mia Domaćina, Siniša Galović, Iva Juras, Mima Karaula, Tena Lebarić Rašković, Marija Posavac, Robert Palić.

Koncertne majstorice su Vlatka Peljhan i Mojca Ramušćak, umjetnička voditeljica opernog studija je Nina Cossetto a korepetitori su Vjekoslav Babić, Helena Borović i Silvana Čuljak. Aleksandra Ćorluka i Zrinka Petrušanec su inspicijentice, šaptačica Marija Dražančić.
Predstava se izvodi na talijanskom izvorniku uz prijevod Maje Winkler.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.