Novosti

<em> Amfitrion </em> Borisa Papandopula – veliki projekt Sveučilišta u Zagrebu u koprodukciji sa zagrebačkim HNK

Amfitrion Borisa Papandopula – veliki projekt Sveučilišta u Zagrebu u koprodukciji sa zagrebačkim HNKOpera — 04. svibnja 2023.

Mladenačka opera velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula Amfitrion premijerno će biti izvedena 11. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu pod ravnanjem dirigenta Matije Fortune i u režiji Kristine Grubiše, studentice 2. godine diplomskog studija dramaturgije, smjer Kazališna režija i radiofonija.
Suradnja je to sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (Muzička akademija, Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološki fakultet, Arhitektonski fakultet) u koprodukciji sa zagrebačkim HNK a predvođena zagrebačkom Muzičkom akademijom.

Na sceni zagrebačkog HNK komična opera Amfitrion koja se temelji na duhovitu libretu Mije Štimca i Enrica Goliscianija napisanom prema istoimenu Molièreovu antologijskom djelu, ponovno će biti uprizorena nakon više od 80 godina od praizvedbe.

Ova muzička parodija u tri čina donosi inačicu mitološke priče o bogovima Zeusu i Merkuru koji poprimaju ljudski lik i karaktere kako bi dvojici smrtnika – tebanskom vojskovođi Amfitri - onu i njegovu odronancu Sosiasu – zaveli žene.

Svojevrsna je to komedija zabluda koja dovodi do niza zabavnih, smiješnih i intrigantnih zapleta u radnji, dok briljantna orkestracija sadrži niz upečatljivih arija, majstorskih zborova i sjajnih ansambala.
Skladana u predvečerje velikoga svjetskog rata opera Amfitrion je prema riječima samoga autora zamišljena kao djelo koje će u teško, kritično i depresivno vrijeme moći razvedriti i nasmijati publiku.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.