Novosti

Slavoj Žižek u prepunoj dvorani HNK

Slavoj Žižek u prepunoj dvorani HNKFilozofski teatar — 05. svibnja 2019.

Slovenski filozof Slavoj Žižek sinoć je bio gost je Filozofskog teatra u prepunoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, za koje su karte samo nekoliko dana otad su poštene u prodaju, doslovce planule.

Prošlo je tri godine otkada je Žižek gostovao u HNK, koji je za tu priliku, nakon što su sve karte rasprodane ugradio posebna sjedišta na samoj pozornici središnjeg hrvatskog kazališta. Sada je održao predavanje Pod nebesima je veliki nered.Naša je situacija, tvrdi Žižek opasna, nered je posvuda, od klimatskih promjena do međunarodnih odnosa, od biotehnologije do seksualnih odnosa. No što ako je upravo taj kaos šansa za radikalnu promjenu?

Tek što je sudjelovao u popraćenoj debati s Jordanom Petersonom, nazvanom i debatom stoljeća, Žižek je ponovo gostovao u zagrebačkom HNK a na jesen nas očekuje i svjetska premijera Žižekove Antigone u režiji njemačko- hrvatske redateljice Angele Richter.

Slavoj Žižek rođen je u Ljubljani 1949. Doktorirao je na Ljubljanskom sveučilištu 1981., a drugi je doktorat obranio u Parizu na Sveučilištu Pariz VIII. Danas je Žižek jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih filozofa, o čemu svjedoče brojne knjige napisane o njegovu radu, kao i nekoliko dokumentarnih filmova te krcate dvorane diljem svijeta. Autor je više od pedeset knjiga prevedenih na više od dvadeset svjetskih jezika. Nazivaju ga najopasnijim filozofom Zapada i Elvisom kulturalne teorije.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.