Novosti

Digitalni <em> Ero s onoga svijeta</em>

Digitalni Ero s onoga svijetaOpera — 08. studenoga 2018.

Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića prva je hrvatska opera uživo prenesena putem live streama 5. studenoga s pozornice Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Tu je izvedbu na službenom You Tube kanalu Opera Visiona digitalno pratilo gotovo 5000 gledatelja. Tako je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu imalo publiku na gotovo svim kontinentima, a Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca još je jednom ušao u povijest i to u godini koju Europa slavi kao godinu kulturne baštine. Projekt Opera Vision kojeg financira Europska komisija (program Kreativna Europa) okuplja 29 prestižnih europskih opernih kuća iz 17 zemalja, a HNK u Zagrebu dio je projekta od prošle godine.

Ovakav način širenja operne umjetnosti puno znači našem kazalištu. U jednome trenutku dolazimo do velikoga broja ljudi i dobivamo priliku promovirati naše umjetnike. Ovaj projekt je zaista izniman uspjeh za sve nas., rekao je ravnatelj Opere Marcello Mottadelli. Projekt Opera Vision iz programa Kreativna Europa Europske komisije publici je, osim same operne izvedbe, putem službenog YouTube kanala predstavio grad Zagreb te proces nastajanja i proba za izvedbu Ere s onoga svijeta. U izvedbi su nastupili Siniša Štork, Dubravka Šeparović Mušović, Valentina Fijačko Kobić, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić, Ana Zebić Kostel, Neven Mrzlečki, zbor i orkestar HNK u Zagrebu. Izvedbom je ravnao maestro Josip Šego.

Ero je definitivno zaslužio ovakvu svjetsku pozornost i bilo bi mi drago kada bi jučerašnji prijenos potaknuo neku od europskih i svjetskih kazališnih kuća da se prihvati ovog čuvenog djela., rekao je Krešimir Dolenčić, u čijoj se režiji ova opera na našoj pozornici izvodi već 26 godina. Velika zahvala Hrvatskog narodnog kazališta ide i u smjeru Ivana Miladinova, redatelja zaslužnog za prijenos, te Mire Požara.

Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč izjavila je: Ovo je doista povijesni trenutak za HNK, ali i za jednu od naših najpopularnijih opera Ero s onoga svijeta.  Putem live streama, na platformi Opera Vision, ta je opera u našoj izvedbi dostupna svim gledateljima na svim kontinentima. To je način na koji ćemo još više promovirati hrvatsku opernu baštinu i hrvatsku kulturu diljem svijeta te steći novu publiku i biti dostupniji za brojne europske projekte i koprodukcije.

Snimka predstave bit će dostupna na You Tube linku do 5.svibnja 2019.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.