Novosti

Dan sjećanja

Dan sjećanjaIz kazališta — 03. svibnja 2021.

Na današnji dan, 3. svibnja, s tugom se sjećamo napada na Zagreb 1995. godine, kada su pogođene zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Akademije dramske umjetnosti i Dječje bolnice u Klaićevoj ulici. Iako se radilo o drugom napadu na centar grada u kojem je tada bilo malo ljudi na ulicama, ipak su poginule dvije osobe, a ranjeno ih je pedeset i četiri.

U trenutku granatiranja, u baletnoj dvorani Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održavao se redovni pokus novog međunarodnog baletnog projekta pod naslovom Donauballet i tada je ranjeno sedamnaest plesača našeg nacionalnog Baleta kao i gostujući koreograf Krysztof Pastor.

Među ozlijeđenima bila je i naša prvakinja Baleta Mirna Sporiš koja je u studenom prošle godine proslavila 30. obljetnicu baletne karijere a koja i danas u tijelu nosi krhotine tzv. zvončića granate koja je pogodila baletnu dvoranu:

Od tog za mene prijelomnog događaja prošlo je 26 godina, jedna cijela baletna karijera. Iako borac po karakteru, sa zadanim ciljem još kao petogodišnja djevojčica uspjela sam u životu ostvarit svoj cilj. Nije me mogla zaustavit ni kazetna bomba u namjeri i putovanju ka cilju. Dan danas, nosim u sebi metalne krhotine koje u tijelu. To je bilo moje drugo rođenje, nova šansa za život, baletnu karijeru i promišljanje o svrsi ovozemaljskog bivstva. Na sve životne probleme i radosti nakon 3. svibnja 1995. gledala sam posve drugačije. Zapravo, nije bilo tog problema koji bi u meni stvorio patnju, jer se moj život mogao ugasit tog dana. Ovako sam ostala na Zemlji da moje tijelo i duša narastu, odrastu i sazriju u svakom pogledu. Moja baletna karijera je vrtoglavo uznapredovala i mogu biti samo sretna što sam dobila takav poticaj za ne predaju i žalovanju same sebe. Moj pogled je uvijek uperen prema naprijed i ne osvrćem se u prošlost s osuđivanjem.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.