Novosti

Održan koncert <em>Gran Partita</em> - bogatstvo Mozartova života

Održan koncert Gran Partita - bogatstvo Mozartova životaOpera — 10. srpnja 2020.

Koncert Gran Partita, punoga naziva Serenada br. 10 za puhače pod ravnanjem maestra Nikše Bareze održan je 9. srpnja pred mnogobrojnim ljubiteljima glazbe u gledalištu popunjenom po epidemiološkim mjerama.

S dvije oboe, dva klarineta, dva basetna i četiri francuska roga, dva fagota te jednim kontrabasom Gran Partita jedino je djelo takve vrste u opusu Wolfganga Amadeusa Mozarta te ujedno i najveće djelo klasičnoga razdoblja skladano za solo instrumente.

Zbog bogate tonske boje i guste teksture Gran Partita stoji uz bok velikim instrumentalnim vrstama poput sonate, gudačkoga kvarteta i simfonije te je jedinstvena u repertoaru puhačkih ansambala svoga vremena.
Nije samo moje mišljenje da je skoro nemoguće pojmiti da je ovo djelo napisala ljudska ruka. Nastalo je u turbulentno vrijeme za Mozarta, kada je bio u velikoj svađi s ocem koji se protivio njegovu braku s Constanzom. Partita je pravi roman o svemu kompleksnome što je proživljavao i pokazuje nam u potpunosti tko je bio Mozart i koliko je enormno bogatstvo njegova unutarnjeg života, rekao je maestro Bareza.
Upravo je ljepota Gran Partite opisana u kultnom filmu Amadeus iz 1984. godine. Kroz lik Mozartova suvremenika i skladatelja Antonija Salierija scenarist Peter Shaffer je naglasio Ispočetka glazba se činila običnom, ni po čemu posebnom, zvučala je gotovo komično. Klarineti i basetni rogovi svirali su kao neka stara zahrđala harmonika. Ali onda se najedanput, visoko iznad njih, pojavila oboa. Samo jedna nota, gore visoko, nepokolebljiva, sve dok melodiju nije preuzeo klarinet i pretvorio ju u toliku radost. (...) Do sada ovakvu glazbu nikada nisam čuo. Ispunjeno snažnom i neizrecivom čežnjom, moje tijelo je zadrhtalo. Za mene je to bio zvuk Božjega glasa.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.