Novosti

Balet trijumfirao na Nagradama hrvatskog glumišta za 2021. godinu

Balet trijumfirao na Nagradama hrvatskog glumišta za 2021. godinuIz kazališta — 25. studenoga 2021.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika svečano je u srijedu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu dodijelilo tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u 2021. godini.

BALET

Najboljom baletnom predstavom u cjelini proglašen je balet Ponos i predrasude na glazbu raznih autora u koreografiji Lea Mujića koji je za istu produkciju dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje.

Najbolja ženska i muška baletna umjetnička ostvarenja realizirali su prvakinja baleta Iva Vitić Gameiro i nacionalni prvak Tomislav Petranović. Iva Vitić Gameiro dobila je nagradu za ulogu Klare i Vile šećera u baletu Orašar na glazbu P.I.Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova dok je Tomislav Petranović osvojio nagradu za ulogu Princa u istoj predstavi.

U kategoriji mladih umjetnika do 28 godina nagradu je dobila solistica Baleta Anamarija Marković, i to za uloge Klare i Vile šećera u baletu Orašar na glazbu P.I. Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova.

Za najbolju kazališnu scenografiju dobitnik nagrade je Stefano Katunar za balet Ponos i predrasude na glazbu raznih autora u koreografiji Lea Mujića.

DRAMA

U drami je u protekloj sezoni najbolju glavnu mušku ulogu realizirao Siniša Popović, kojemu je nagrada pripala za ulogu Henrika u predstavi Kad svijeće dogore u režiji Branka Ivande i koprodukciji s Teatrom Erato iz Zagreba.

Dodijeljene su i nagrade za najbolje sporedne dramske uloge, i to Zrinki Cvitešić također za predstavu Kad svijeće dogore.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.