Novosti

Robert Pfaller gostovao u HNK

Robert Pfaller gostovao u HNKFilozofski teatar — 11. veljače 2019.

Istaknuti austrijski filozof Robert Pfaller gostovao je u HNK u Zagrebu.

Robert Pfaller, austrijski filozof i teoretičar psihoanalize, koji se među ostalim proslavio terminom interpasivnosti, predaje filozofiju i kulturološke studije na Umjetničkom fakultetu u Linzu. Objavio je desetak knjiga, među kojima se ističu Interpasivnost. Studija o delegiranom uživanju, Iluzije drugih, Za što se isplati živjeti, Drugi svjetovi te Jezik odraslih

Kad je letio iz Amsterdama za SAD, austrijski je filozof htio gledati film Ljubav Michaela Hanekea, ali prije nego što je film počeo, na ekran je stiglo upozorenje da film sadrži jezik odraslih i da bi mogao povrijediti njegove osjećaje. Kakav je to svijet, pomislio je tada Robert Pfaller, u kojem se čak i odrasle upozorava na jezik odraslih? Odgovori se nalazi u njegovoj najnovijoj knjizi Jezik odraslih, o njegovu nestajanju iz politike i kulture koja je izazvala brojne polemike diljem Europe, a o kojoj će biti riječi u novom izdanju Filozofskoga teatra.

Pfaller je, naime, gorljivi kritičar političke korektnosti i tzv. politike identiteta, smatrajući da novi puritanizam, koji se očituje od seksa pa do zabrane pušenja, ne samo da ukida moć kritičkog mišljenja već ujedno ograničava i slobode ponašanja te javnost pretvara u svojevrsnu infantilizaciju.

Uz sve veću rasprostranjenost tzv. upozorenja na opasan sadržaj (trigger warning) i sigurnih prostora (safe spaces) ne samo na američkim fakultetima već i u Europi, kao i uz novi zamah političke korektnosti u svim sferama života, upravo je Pfallerovo gostovanje u HNK prilika da se i domaća publika upozna s kritičkom kulturologijom i primjenom teorije psihoanalize i filozofije na svakodnevni govor i ideologiju koju najčešće ne primjećujemo.

Razgvor je moderirao Srećko Horvat.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.