Novosti

Američki povjesničar Eric Kurlander gostovao u HNK u Zagrebu

Američki povjesničar Eric Kurlander gostovao u HNK u ZagrebuFilozofski teatar — 15. travnja 2019.

Američki povjesničar i vrsni poznavatelj suvremene njemačke povijesti, Eric Kurlander, koji je napisao intrigantno i minuciozno djelo o nacističkoj fascinaciji nadnaravnim, okultnim i fantastičnim Hitlerova čudovišta, gostovao je u Hrvatskome narodnom kazalištu, 14.travnja kao gost Filozofskog teatra.

Eric Kurlander predaje povijest na Sveučilištu Stetson u SAD-u, a doktorirao je na Sveučilištu Harvard. Objavljivao je znanstvene članke u najznačajnijim svjetskim časopisima, dobitnik je stipendija brojnih uvaženih institucija, a za uspjehe u profesorskom radu primio je više nagrada.

Osim što je knjiga Hitlerova čudovišta bila najprodavaniji novi naslov Naklade Ljevak na prošlogodišnjem Interliberu, veliko zanimanje izazvala je i tribina posvećena njoj u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, uz Hrvoja Klasića i Nadeždu Čačinovič. Povučene su mnoge paralele između nacističkih konstrukcija Drugoga i sukladne demonizacije te trenutno prevladavajućega antiimigrantskog diskursa.

Gost Filozofskog teatra pronicljivo je prikazao cjelovitu povijest nadnaravnoga u nacističkoj Njemačkoj – istražujući okultne ideje, ezoteričnu znanost i poganske religije koje je u službi održavanja vlasti propagirao Treći Reich. Poslije osam godina istraživanja, arhivskog rada i bilježenja, Kurlander nam je po prvi put prezentirao snažne veze između nacizma i nadnaravnog imaginarija, uz moderiranje Srećka Horvata.

Idući gost Filozofskog teatra je slovenski filozof, kritičar i psihoanalitičar Slavoj Žižek kojeg će Srećko Horvat ugostiti 4.svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.