Novosti

Alenka Zupančič  gostovala u HNK

Alenka Zupančič gostovala u HNKFilozofski teatar — 14. siječnja 2019.

Alenka Zupančič, znanstvena suradnica Instituta za filozofiju Slovenske akademije znanosti i umjetnosti u Ljubljani, koja u svojim radovima isprepliće filozofiju i psihoanalizu gostovala je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ona pripada poznatoj slovenskoj školi psihoanalize zajedno sa Slavojem Žižekom i Mladenom Dolarom, koji su već bili gosti Filozofskog teatra u zagrebačkome HNK.

U svojim dosadašnjim radovima, Zupančič se bavila istraživanjem etike, književnosti, komedije i ljubavi. Poznata je kao odlična poznavateljica Nietzschea, Kanta, Hegela i Lacana, a dosad je objavila knjige  Etika realnoga, Zašto psihoanaliza, Realne iluzije, Ubaci uljeza, O komediji, Što je seks?.

Upravo je seks tema njezine posljednje knjige objavljene kod uglednoga američkog izdavača Massachusetts Institute of Technology te pitanje kojim će biti otvoren ovogodišnji Filozofski teatar. Polazeći od francuskoga psihoanalitičara Jacquesa Lacana, Alenka Zupančič ispituje seks kao formulaciju kontradikcije realnosti, koju nije moguće razumjeti bez razumijevanja psihoanalitičkog koncepta nesvjesnoga te uloge jezika u konstrukciji realnosti, pa i samoga seksa.

Poslije predavanja Što je seks?, s Alenkom Zupančič razgovor je vodio urednik i voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.