Zagrebački kvartet saksofona AMERICANA

AMERICANA

Zagrebački kvartet saksofona

solist: David Gazarov, klavir

George Gershwin (obr. Wolfgang Schlei): Tri preludija
Allegro ben ritmato e deciso
Andante con moto e poco rubato
Allegro ben ritmato e deciso

David DeBoor Canfield: Opus Pocus za kvartet saksofona
The Witch of Endor – Spiritoso
Simon Magus – Supplicando senza cuore
Merlin – Largo e misterioso
Houdini – Presto chango
David Copperfield – Tempo di Abracadabra

Phil Woods: Tri improvizacije za kvartet saksofona
Presto
Broadly, freely
Seesaw

George Gershwin (obr. Dragan Sremec): Rapsodija u plavom (sto godina od praizvedbe)

Izvođači

Diplomanti zagrebačke Muzičke akademije u klasi Josipa Nochte osnovali su 1989. godine Zagrebački kvartet saksofona. Od samoga početka Zagrebački kvartet saksofona čine Dragan Sremec, profesor i bivši prodekan na Muzičkoj akademiji u Zagrebu - sopran saksofon, Goran Merčep, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji - alt saksofon, Saša Nestorović, profesor komorne glazbe i jazza na Muzičkoj akademiji i dirigent HRT-a Big Band - tenor saksofon i Matjaž Drevenšek, profesor saksofona i prodekan na Akademiji za glasbo Sveučilišta u Ljubljani - bariton saksofon.

Zagrebački kvartet saksofona nastupio je diljem Europe, Azije te Južne i Sjeverne Amerike. Nastupali su na festivalima u Berlinu, Dubrovniku, Ljubljani, Münchenu, Novom Sadu, Ohridu, Orsayu, Parizu, Podgorici, Rigi, Splitu, Zagrebu te na Svjetskim kongresima saksofona u Pesaru, Valenciji, Montrealu, Minneapolisu, Ljubljani, St. Andrewsu i Zagrebu. Kao solisti nastupili su s orkestrima u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, SAD-u i Hong Kongu. 

Niz domaćih i stranih skladatelja posvetio im je preko pedeset skladbi. Kvartet je snimao za HRT, ÖRF, RTL, RTV Slovenije, Radio France, Radio Spain i WDR te izdao 15 nosača zvuka u Hrvatskoj, Sloveniji i SAD-u koji su osvojili čak sedam hrvatskih diskografskih nagrada Porin.

Gost koncerta je David Gazarov, svestrani pijanist aktivan u klasičnoj, jazz i crossover glazbi. Gazarov je rođen 1965. u Bakuu u Azerbajdžanu gdje je započeo svoje glazbeno obrazovanje već sa četiri godine. Visoko obrazovanje započeo je u Bakuu, a 1989. godine preselio se u Moskvu gdje je diplomirao na Glazbenoj akademiji Gnessin. Tijekom studija nagrađen je na brojnim međunarodnim natjecanjima u klasičnim i jazz kategorijama. Početkom devedesetih preselio se u München gdje je nagrađen posebnom nagradom Bavarskog državnog ministarstva kulture. Nastupa diljem Europe, na festivalima i u velikim koncertnim dvoranama, a iza sebe ima suradnje s vrhunskim umjetnicima te niz samostalnih nosača zvuka. Često nastupa s miješanim koncertnim programom u kojem prvi dio koncerta posveti klasičnim skladbama, a drugi jazzu i crossoveru.