Leonard Jakovina

Leonard Jakovina

ravnatelj Baleta

Leonard Jakovina je završio Školu za klasični balet u Zagrebu i diplomirao u Münchenu na Visokoj školi za glazbu i kazalište. Bio je u angažmanu Bayerisches Staatsballettu u Münchenu i u berlinskom Staatsballettu.

Surađivao je s najpoznatijim koreografima današnjice te ostvario uloge kao što su Drosselmeyer u Orašaru, Benno/Rotbart u Labuđem jezeru, Jefferson Hogg u Das Flammende Herz i Hilarion u Giselle u koreografijama Patricea Barta, Plava ptica/Pas de cinq u Trnoružici Rudolfa Nurejeva, Paris/Tibaldo u Romeu i Juliji i Gremin u Onjeginu Johna Cranka, Zatvorski čuvar/Mladić u Manon Kennetha MacMillana, Orion u Sylviji Frederica Ashtona, Princ u Snjeguljici Angelina Preljocaja, Smrt u Peer Gyntu Heinza Spoerlija...

Nastupao je u suvremenim djelima Hansa van Manena, Jiříja Kyliana,  Johna Neumeiera, Nilsa Christiea,  Patricea Barta, Rayja Barre, Lucinde Childs, Vladimira Malakhova, Williama Forsythea, Twyle Tharp, Jeromea Robbinsa, Christiana Spucka, Georgea Balanchinea i dr.

S münchenškim i berlinskim baletom sudjelovao na mnogim turnejama diljem Njemačke, u Švicarskoj, Rusiji, Japanu, Kini, Tajlandu, Tajvanu, Indiji i dr.

Od 2014. godine je ravnatelj Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.