Iva Hraste Sočo

Iva Hraste Sočo

Intendantica

Dr. sc. Iva Hraste-Sočo, diplomirala je solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji, paralelno je studirala jugoslavenske jezike i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i doktorirala. Solistica Opere HNK u Zagrebu, angažirana kao jedna od najmlađih u povijesti, a osim na hrvatskim opernim pozornicama gdje je interpretirala 27 uloga sopranskog opernog repertoara i uz bogatu koncertnu djelatnost, nastupala je i u inozemstvu. Kao diplomatkinja djelovala je u svojstvu savjetnice za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču (2005.-2009.) gdje je organizirala više od 100 kulturnih projekata, koji su promovirali najviše dosege hrvatske kulturne baštine, kao i suvremenih umjetničkih izričaja. U Ministarstvu kulture RH (2009.-2019.), uz ostale dužnosti, radila je kao pomoćnica ministrice za međunarodnu kulturnu suradnju i razvoj kulture i umjetnosti.

Sveučilišna je nastavnica te predaje na Akademiji dramske umjetnosti i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Poslijediplomskom međunarodnom sveučilišnom studiju diplomacije te Diplomatskoj akademiji MVEP-a.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima se mogu izdvojiti: Zlatna povelja Mađarske, Nagrada Judita za najbolje glazbeno ostvarenje 67. Splitskog ljeta, Rektorova nagrada, Prvomajska nagrada, Nagrada Marija Borčić, Nagrada Milka Trnina za nastup u Cosi fan tutte W. A. Mozarta, Prva nagrada na Jugoslavenskom natjecanju solo-pjevača, Ljubljana, te finalistica međunarodnog natjecanja Luciano Pavarotti, Modena, Italija. Godine 2024. odlikovana je ordenom Cavaliere dell'Ordine della Stella d'Italia za promicanje prijateljskih odnosa i suradnje između Italije i Hrvatske.

Članica je brojnih stručnih tijela, izlaže na znanstvenim i stručnim skupovima, bavi se produkcijom u području izvedbenih umjetnosti, publicira knjige te znanstvene i stručne radove u području kazališta, glazbenog kazališta, sociologije glazbe i kulturne politike. Godine 2024. izabrana je u upravni odbor Opera Europe, najvećeg europskog udruženja opernih i baletnih kuća. 

Od 1. rujna 2022. godine intendantica je Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.