Opera

Otkazane izvedbe ”Sicilijanskih večernjih” Giuseppea Verdija

Poštovana publiko, izvedbe opere Sicilijanske večernje Giuseppea Verdija, predviđene za 10., 12. i 15. ožujka otkazuju se zbog bolesti pjevačice. Umjesto najavljenih izvedbi, u subotu 10. ožujka, za pretplatu br. 5 održat će se opera Adel i Mara Josipa Hatzea, u ponedjeljak 12. ožujka održat će se predstava Tko pjeva zlo ne misli K.Golika, V.Majera i R. Medvešeka, dok će u četvrtak 15. ožujka biti izvedena opera Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca. Ulaznice za 12. i 15. ožujka su u slobodnoj prodaji. Za pretplatu 2 predstava Sicilijanske večernje izvest će se 26. lipnja 2018. u 19 sati, dok će se izvedba Sicilijanskih večernjih za pretplatu 10 izvesti 20. lipnja 2018. u 19 sati.

Sicilijanske večernje jedinstvena je i vrlo kompleksna opera koja pokazuje Verdijevu sklonost eksperimentu, osobito u orkestraciji. Prekrasna uvertira vrlo je poznata i popularna, a iz nje se razvijaju neke od najljepših glazbenih tema ovoga grandioznog opernog djela. Ovo doista jedinstveno operno djelo, prikazuje mnogima omiljenoga Verdija na jedan drugačiji način, sklonoga eksperimentu, pogotovu što se tiče orkestra. Djelo poznato po iznimnoj uvertiri, koja najavljuje svu kompleksnost glazbene priče, pripremili su dirigent Nikša Bareza i redatelj Janusz Kica s velikim brojem solista, zborom i orkestrom. Scenograf je Marko Japelj, kostimografkinja Doris Kristić, oblikovatelj svjetla Aljaž Zaletel, koreograf Leonard Jakovina, studij zbora vodi Nina Cosetto. Premijera je održana 24. listopada 2015.  i to je bila prva izvedba ove opere u Hrvatskoj.Velika opera Giuseppea Verdija praizvedena je u Parizu 1855. godine. U Italiji je bila cenzurirana zbog tada kažnjive domoljubne tematike, i tek je poslije ujedinjenja Italije izvedena u milanskoj Scali 1864. pod originalnim naslovom. Naslov opere aludira na pobunu koja je počela uoči Uskrsnog ponedjeljka 1282. godine, kada su se Sicilijanci pobunili protiv svojih francuskih okupatora masakriravši ih. Sukob Sicilijanaca i Francuza daje okvir za drugi, intimniji sukob do kojega dolazi zbog ljubavnih patnji Hélène, domoljubne sicilijanske plemkinje, i Henrija, tek pronađenoga nezakonitog sina omražena francuskog okupatora potkralja de Monforta. Poslije propale zavjere, kad se čini da će sve dobro završiti vjenčanjem dvoje mladih, pobunjeni narod Sicilije kreće u pokolj Francuza.

U nedjelju, 18. listopada, u 11 sati, održana je matineja Ususret premijeri opere Sicilijanske večernje. Ova iznimna i velika Verdijeva opera do sada  nije bila uprizorena niti u jednoj hrvatskoj opernoj kući. Stoga premijera u izvornoj francuskoj verziji, za Operu Hrvatskoga narodnog kazališta u  Zagrebu ima povijesni značaj. O ovome značajnom projektu zagrebačke Opere, na matineji su, pred zainteresiranom publikom, govorili dirigent predstave i ujedno ravnatelj Opere HNK u Zagrebu maestro Nikša Bareza,  redatelj predstave Janusz Kica, uz sudjelovanje interpreta nekih od glavnih uloga opere. Moderator razgovora je bio Branimir Pofuk.

 

Pročitajte kritike predstave:

Jutarnji list večernje izdanje, 26.10.2015
Novi list, 26.10.2015
Večernji list – Hrvatska, 26.10.2015
Nacional, 26. 10. 

Povezano