Balet

”Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva u koreografiji Patricea Barta

Izvedba monumentalne predstave Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva u koreografiji Patricea Barta, slavnoga francuskog koreografa i dugodišnjega člana uprave Baleta pariške Opere, za koju se krajem sezone tražila karta više bila je na repertoaru 27. veljače 2018. Predstava je premijerno izvedena 19. ožujka 2016., u godini svjetskog obilježavanja 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea.

U predstavi sudjeluju: Iva Vitić Gameiro kao Julija, Andrea Schifano kao Romeo, George Stanciu kao Tibaldo,  Takuya Sumitomo kao Mercuzio, Simon Yoshida kao Benvoglio, Balint Rauscher kao Paris, Edina Pličanić kao grofica Capuleti, Azamat Nabiullin kao grof Capuleti,  Milka Hribar Bartolović kao grofica Montecchi, Andrej Izmestjev kao grof Montecchi, Rieka Suzuki kao Rosalinda, Martina Fici kao dadilja, Andrej Barbanov kao pater Lorenzo i ostali.

Slavno baletno djelo Romeo i Julija Sergeja Sergejeviča Prokofjeva nastalo je prema istoimenoj Shakespeareovoj drami, jednoj od najljepših, najtragičnijih i najčitanijih drama svjetske literature. Priča o nesretnim ljubavnicima iz Verone obišla je svijet. Mnogi su skladatelji napisali glazbu za baleta ili opere o Romeu i Juliji, koji su na početku vlastitih života tragično skončali zbog mržnje što je vladala između njihovih obitelji Capuleti i Montecchi, no Prokofjevljev balet, za koji je sam većinom napisao i libreto, danas pripada klasici baletne umjetnosti. To majstorsko djelo iznimna i bogata umjetničkog izričaja omogućilo je plesati Shakespearea i njegove likove, koji su time dobili posve novu dimenziju, stvorivši bogatu fresku o veronskim ljubavnicima. Ovim je baletnim djelom, praizvedenim 1940., bila otvorena posve nova stranica u povijesti baletne umjetnosti.
Posljednji koreografski prikaz Romea i Julije na zagrebačkoj baletnoj pozornici donio je Patrice Bart u predstavi ostvarenoj njegovim karakterističnim klasičnim rukopisom. Taj slavni francuski koreograf iznimne reputacije mnogim je svojim djelima ostavio neizbrisiv trag na najvažnijim svjetskim baletnim pozornicama te utjecao na brojne koreografe i baletne umjetnike.

Kazališni Zagreb dobio je svjetsku predstavu! —Jutarnji list

Prizori sukoba u Romeu i Juliji dostojni su hollywoodskog filma. —Večernji list

 

Poslije premijere ”Romea i Julije” 19. ožujka 2016. godine u koreografiji Patricea Barta održan je svečani domjenak na kojem su uz izvođače prisustvovali mnogobrojni umjetnici i kulturni djelatnici. U glavnim ulogama na premijernoj izvedbi nastupili su: Iva Vitić Gameiro (Julija), Andrea Schifano (Romeo), Guilherme Gameiro Alves (Tibaldo), Natalia Horsnell (Grofica Capuleti), Tomislav Petranović (Mercuzio), Takuya Sumitomo (Benvoglio), Duilio Ingrafia (Paris), Azamat Nabiullin (Grof Capuleti), Milka Hribar Bartolović (Grofica Montecchi), Andrej Izmestjev (Grof Montecchi) i Rieka Suzuki (Rosalinda) i drugi.

Povezano:
Patrice Bart
Moji veronski ljubavnici
Sadržaj Romea i Julije
Baletne scene iz Romea i Julije