Gaetano Donizetti Lucia di Lammermoor

Izvedbe

Od 14. veljače 2020.

Kupi ulaznice
Pet 19:30
14.02.
Sub 18:00
15.02.
Kupi ulaznice
Pon 19:30
17.02.
Kupi ulaznice
Čet 19:30
20.02.
Kupi ulaznice
Sub 18:00
22.02.
Kupi ulaznice
Uto 19:30
25.02.
Kupi ulaznice

Koprodukcija s Toneelgoep Amsterdam, Barbican Theatre i Théâtre du Châtelet

Dirigent: Marcello Mottadelli / Ivan Josip Skender

Redatelj: Pier Luigi Pizzi

Ova sveopće omiljena opera nastala je prema predlošku romana Waltera Scotta Lammermoorska nevjesta, koji je u libreto preradio Salvatore Cammarana. U središtu radnje svađa je  između dviju poznatih i utjecajnih škotskih obitelji, Ashton i Ravenswood, čije se međusobne razmirice odvijaju u vrijeme političkih previranja i borbe za vlast. Ljubav dvoje mladih iz suprotstavljenih obitelji pokreće cijeli niz nesretnih događanja, na kraju završivši smrću dvoje zaljubljenika. Intrige, lažna pisma, dvoboji i suparništvo, neke su od uzbudljivih sastavnica ove Donizettijeve opere koja se smatra remek-djelom. Romantičarsko okruženje preuzeto Scottova romana pojačava dramatičnost i tragiku ljubavne priče, u opernom djelu koje odiše virtuoznošću glazbene i vokalne strukture kojom se Donizetti uvrstio među najveće operne skladatelje prve polovice devetnaestoga stoljeća. Sama fabula, za razliku od nekih drugih Donizettijevih djela, razmjerno je jednostavna, a radnja se odvija u Škotskoj. Mlada Lucia Ashton prisiljena je udati se za čovjeka kojega ne voli, s zaljubljena je u Edgarda Ravenswooda, pripadnika suparničke obitelji. Te su se dvije obitelji zavadile davno kad je jadan od Ravenswooda u nastupu ljubomore ubio svoju ljubljenu iz obitelji Ashton. Lucia, čekajući tajni sastanak s Edgardom u šumi, povjeri svojoj staroj dadilji koja je prati, kako je usnula daleku rođaku ubijenu u šumi. Prije Edgardova odlaska u Francusku, ljubavnici se rastajući zaklinju na vječnu vjernost, a kad se nekoliko mjeseci kasnije bliži dan Lucijine udaje za čovjeka koji joj je mrzak, pokreće se niz događaja koji na kraju završavaju tragedijom.

MARCELLO MOTTADELLI je odmah poslije završenog studija orgulja i kompozicije na milanskome Konzervatoriju Giuseppe Verdi 1999. godine započeo profesionalnu karijeru kao šef dirigent Simfonijskog orkestra u Bernu i tamošnjem Stadtheatreu. Od 2001. godine redovito kao dirigent gostuje u američkim opernim kazalištima te diljem Europe. Od početka sezone 2018./19. ravnatelj je Opere HNK u Zagrebu.

IVAN JOSIP SKENDER je poslije diplome iz kompozicije  i dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, završio postdiplomski studij orkestralnog dirigiranja u Beču. Njegove skladbe su izvođene u mnogim europskim zemljama, a kao dirigent surađuje s brojnim hrvatskim i stranim orkestrima i zborovima. U zagrebačkoj Operi zaposlen je od 2006. godine, najprije kao zborovođa, a zatim kao stalni dirigent.

PIER LUIGI PIZZI rođen je u Milanu, gdje je diplomirao arhitekturu i ubrzo počeo raditi u kazalištu s  Giorgijem Strehlerom, a često kao scenograf i kostimograf surađuje s Lucom Ronconijem. Prvu opernu režiju, Mozartova Don Giovannija, realizirao je 1977. u Torinu, od kada režira brojne operne naslove u najvećim europskim opernim kućama. Od 2005. je umjetnički ravnatelj Sferisterio Opera Festivala u Macerati.

Opera