Novosti

Zima u HNK

Zima u HNKIz kazališta — 12. prosinca 2018.

HNK u Zagrebu je za početak nove, 2019. godine pripremio neke od najatraktivnijih repriznih naslova.

Predstava Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka u režiji Ivice Buljana ostvarila je ogroman uspjeh kod domaće i inozemne publike te osvojila brojne nagrade. Uz Ninu Violić koja glumi Milenu i Filipa Vidovića, kojemu je uloga Sandija bila debitantska uloga na sceni zagrebačkoga HNK, u predstavi se izmjenjuje još 32 glumaca igrajući sve zajedno četrdesetak uloga.

Zagrebačka publika ponovno će moći uživati u izvedbi Mikija Manojlovića u predstavi Kralj Lear  W. Shakespearea u režiji Janusza Kice. U ovoj drami isprepletenoj političkim intrigama, tajnim savezima i sukobima nitko ne izlazi kao pobjednik. Raskošne fabule s mnoštvom likova Kralj Lear još od praizvedbe 1606. očarava publiku, postavši jedno od najizvođenijih Shakespeareovih djela. 

Vizualno raskošan i scenski spektakularan prikaz drame Peer Gynt  Henrika Ibsena u režiji Erika Ulfsbyja koristi inovativnu audiovizualnu tehnologiju. U ovoj izvedbi Ibsenova glasovita djela Siniša Popović utjelovljuje lik staroga Peera. To je Peer koji se osvrće na proživljeno u trenutcima kada se njegov život konačno bliži kraju. Publiku će ponijeti bujica uspomena iz tamne odaje Peerovih sjećanja, a sve glumi ansambl od 14-ero glumaca.

Romantična Wagnerova opera Ukleti Holandez  u Zagreb dovodi čuvena operna imena: Bastiaana Everinka, u ulozi ukletog moreplovca osuđenog na vječno lutanje morima i impozantni dramski sopran Melanie Diener. Nakon više od tri desetljeća Opera HNK vraća to uzbudljivo operno djelo na pozornicu najveće nacionalne kazališne kuće.

Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinjskog i njegovu junačku pogibiju, Zajčeva opera  Nikola Šubić Zrinjskiveć je na praizvedbi doživjela nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Veliku popularnost djelo može zahvaliti portretiranju stvarnog junaka hrvatske povijesti.

U baletu Apoksiomen kojem more određuje poetski i misaoni prostor, koreograf Claudio Bernardo je za odgovorima, koje nam Apoksiomenova nijema usta ne mogu dati tragati zaranjajući duboko u svoju umjetničku imaginaciju. Pokretom, ali i glasom, ispunio ga je baletni ansambl, na glazbu Tamare Obrovac koja svojim melosom dodiruje sve rubove Mediterana te uz fragmente Euripidovih Trojanki, koje je odabrala i dramaturški obradila Lada Kaštelan.

Jedan od najpoznatijih svjetskih baletnih koreografa Patrice Bart zajedno s baletnim ansamblom HNK ispričao je priču o životu čuvene carice Elizabete Austrijske – Sissi. Za glazbeni aranžman baleta  Elizabeta Austrijska Sissi  zadužen je skladatelj i dirigent svjetskog glasa Ermanno Florio, koji glazbeni zaplet kreira na odabranu novoromantičarsku glazbu češkoga skladatelja Bedřicha Smetane.

Raspored izvedbi potražite ovdje, a ulaznice su dostupne na blagajni HNK ili putem online kupovine.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.