Novosti

Večeras gledajte <em>Ženu</em> Paola Magellija

Večeras gledajte Ženu Paola MagellijaDrama — 31. ožujka 2020.

Žena je uprizorenje dvaju dramskih tekstova hrvatskog dramatičara Josipa Kosora – Žena i U Café du Dôme. Redatelj Paolo Magelli je poveznicu između ta dva teksta pronašao u njihovim glavnim ženskim likovima koji su u predstavi spojeni u jedan, središnji i naslovni lik u izvedbi Lane Barić.

Ženu gledajte večeras s početkom u 20 sati na YouTube kanalu 24sata OVDJE

Josip Kosor istančano psihološki nijansira svoje likove, no ne bježi ni od svijeta oko sebe najavljujući buduće ratove i bolesti čovječanstva. Pitanja koja autor postavlja nose u sebi neke od dilema današnjeg vremena, a kompromis kao uvjet života također je podvrgnut preispitivanju. Predstava je prepuna začudnih elemenata, od scenografije do kostima i glazbe, a glumačke kreacije izazvale su veliko odobravanje i kritike i publike.

Prvi dio Žene progovara o rodno-spolnim odnosima, o društvu u kojem su žene podređene muškarcima, što je u Kosorovoj drami potencirano do te mjere da su žene vlasništvo muškaraca čija je osnovna, ako ne i jedina funkcija zadovoljenje muške pohlepe i požude.
Drugi dio predstave bavi se položajem umjetnosti, kulture i slobode u doba izrabljivačkog kapitalizma te se odvija u pariškoj kavani među umjetnicima i njihovim muzama. 

U predstavi glume: Livio Badurina, Lana Barić, Nikša Kušelj, Milan Pleština, Goran Grgić, Zijad Gračić, Dora Lipovčan, Ivan Colarić, Petra Svrtan, Iva Mihalić, Jelena Otašević Babić, Ana Begić i Silvijo Mumelaš. 

Dramaturginja je Željka Udovčić Pleština, skladatelj Arturo Annecchino, scenografi su Numen i Ivana Jonke, kostimograf Leo Kulaš, oblikovatelji svjetla Paolo Magelli i Sven Jonke, asistenti redatelja su Lovro Krsnik i Žad P. Novak.

Magellijev rad s ansamblom donosi pred nas posve nove dosege i kvalitete doslovce svih okupljenih glumačkih umjetnika.
— Novi list
Magellijev poučak o tome koliko je Kosor i danas suvremen autor.
— Večernji list
Predstava visoke umjetničke razine i velike energije.
— Jutarnji list

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.