Novosti

Međunarodni dan plesa 2021.

Međunarodni dan plesa 2021.Iz kazališta — 29. travnja 2021.

Međunarodni dan plesa održava se svake godine 29. travnja na rođendan francuskog baletnog reformatora i svestranog kazališnog umjetnika Jean Georgesa Noverra. Osnovna ideja Dana plesa je da se na taj dan podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik te uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Nastoji se i istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme te probuditi one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegova potencijala. Hrvatsku poruku za Dan plesa 2021. napisala je plesna umjetnica te umjetnička ravnateljica baleta HNK Ivana pl. Zajca Maša Kolar, a međunarodnu višestruko nagrađivani njemački plesač Friedemann Vogel.

Međunarodni dan plesa 2021.

Autorica MAŠA KOLAR

Otkud ples?

Ples je oduvijek i u potpunosti. Želja mi je osvijestiti ples i život u (pra)iskonskom smislu, u kontekstu očuvanja naših instinkta u vrijeme kad su ugroženi što zbog pandemije, što zbog opće težnje kiborgizaciji.

Ples je toliko prirodan da je svijet bez njega nezamisliv. Živući svijet je unikatno i spektakularno čudo. Oboje su prirodna datost koja širi pozitivan i miroljubiv stav, pozitivnu energiju i zadovoljstvo.

Ples je na milijune načina prirođen našim tijelima; on blista u svojoj raznovrsnosti i bogatstvu.

 Da – tijelo profesionalnog plesača često zahtjeva usamljenički život, ali kreativni nagon omogućuju nam da ostanemo društvena bića, povezujući nas s drugim tijelima da se u najneposrednijoj nuždi podržavamo i međusobno održavamo.

Stoga, poštujući svaku napisanu riječ o plesu kao manifestu naše kulture, sve  vas pozivam da se više oslonimo na primordijalni potencijal tijela, na tu fino uštimanu „mašinu“ koja podupire ples i život.

Međunarodnu poruku autora Friedemanna Vogela pročitajte OVDJE

Program u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana plesa pronađite OVDJE

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.