Novosti

Stota obljetnica rođenja Janje Hanžek-Spaić

Stota obljetnica rođenja Janje Hanžek-SpaićOpera — 04. veljače 2019.

Stota obljetnica rođenja operne prvakinje Janje Hanžek-Spaić svečano je obilježena u srijedu, 6. veljače u 12 sati u foyeru HNK u Zagrebu.

Svečanost je otvorila intendantica Dubravka Vrgoč, a govorili su maestro Vladimir Kranjčević, nacionalna prvakinja zagrebačke Opere Ivanka Boljkovac te glazbeni publicist i kritičar Davor Schopf.

Janja Hanžek-Spaić rođena je u Križevcima 6. veljače 1919., a pjevanje je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1945. godine u klasi Lava Vrbanića. Iste godine debitirala je u zagrebačkoj Operi ulogom Grofice u Mozartovu Figarovu piru. U sezoni 1947./1948. bila je članica ljubljanske Opere, a od 1948. do 1950. Opere u Skoplju, kojoj je u to doba temelje postavljao Lovro pl. Matačić. Kao članica skopske Opere gostovala je u Zagrebu kao Marica u Prodanoj nevjesti.

Godine 1950. Janja Hanžek-Spaić stupila je u angažman u Operu HNK-a u Zagrebu i u njemu ostala do odlaska u mirovinu 1973. Neke od uloga koje je ostvarila u zagrebačkome HNK su: Marcellina u Fideliju, Oscar u Krabuljnom plesu, Micaela u Carmen, Violetta u Traviati, Pamina u Čarobnoj fruli, Cho-Cho-San u Madame Butterfly, Donna Elvira u Don Giovanniju, Ninetta u Zaljubljen u tri naranče, Euridika u Orfeju. Svojim lirico-spinto sopranom, tehnički pouzdano vođenim, s lijepim pianima, uzornim fraziranjem i naglašenom muzikalnošću, Janja Hanžek-Spaić uspješno je interpretirala operne likove te  širok repertoar popijevaka. Posebice se isticala kao tumač Mozartove opere.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.