Novosti

Nagrada hrvatskog glumišta baletu <em>Smrt u Veneciji</em> i operi <em>Čarobna frula</em>

Nagrada hrvatskog glumišta baletu Smrt u Veneciji i operi Čarobna frulaIz kazališta — 25. studenoga 2019.

Dodjela Nagrada Hrvatskoga glumišta koje dodijeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika održana je sinoć u HNK u Zagrebu a pobjednici večeri s dvije nagrade su balet Smrt u Veneciji i opera Čarobna frula.

Najbolja baletna predstava u cjelini, prema ocjeni žirija za balet u kojem su bili Svebor Sečak, Lydia Mila-Milovac i Mladen Mordej Vučković, jest Smrt u Veneciji za koju je intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč izjavila kako će sljedeće godine putovati od Lisabona do St. Peterburga.
Koreografija za balet Smrt u Veneciji djelo je Valentine Turcu, i upravo je ona nagrađena za najbolju baletnu koreografiju. Za izuzetno ostvarenje mladih baletnih umjetnika do 28 godina nagradu je dobila Ozana Mirković za ulogu Margot u baletu Opasne veze.
Nagradu za najbolju mušku ulogu baletu prema članovima žirija zaslužio je nacionalni baletni prvak Tomislav Petranović za ulogu Vikonta De Valmonta u baletu Opasne veze u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Nagradu za najbolju opernu predstavu u cjelini, prema ocjeni žirija kojeg su činili Mirjana Bohanec-Vidović, Tonči Bilić i Mladen Janjanin dobila je Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta u režiji Krešimira Dolenčića, u produkciji HNK Zagreb. Sopranistica Ivana Lazar za ulogu Kraljice noći u Čarobnoj fruli dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu.

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.