Novosti

Međunarodni festival <em>Sanktpeterburške kazališne sezone online</em>

Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone onlineIz kazališta — 10. studenoga 2020.

Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone online  bit će održan od 14. do 22. studenoga 2020. godine.
Tijekom festivala besplatno će se prenositi predstave i majstorske radionice pod vodstvom vodećih kazališnih umjetnika te susreti i konferencije posvećene upravljanju kazalištima za vrijeme pandemije.

Sanktpeterburške kazališne sezone svake godine predstavljaju najbolje kazališne produkcije nastale u Sankt Petersburgu na vodećim  svjetskim pozornicama. Punih trinaest godina dvadeset i sedam kazališta iz Sankt Petersburga je nastupalo pred publikom iz Praga, Berlina, Tel Aviva, Marseillea, Milana, Atene i mnogih drugih gradova. U 2020. godini međunarodni gledatelji će ponovo biti u prilici uživati u kulturnoj produkciji glavnog grada sjevera Rusije. Na repertoaru festivala su predstave različitih žanrova, redateljskih stilova i kazališnih kuća. Tijekom pandemije festival se prebacuje na format online kako bi održao komunikaciju između zemalja i tako ostao „kazališni prozor u Europu“, unatoč fizički zatvorenim granicama.

Viktor Minkov, umjetnički direktor Sanktpeterburških kazališnih sezona kaže:

Ove godine festival  Sanktpeterburške kazališne sezone je neuobičajen, i održava se, rekao bih, u ekstremnim uvjetima. Poput mnogih drugih festivala u svijetu prešli smo na on-line format zbog pandemije koja je paralizirala normalan život u cijelome svijetu. Ova promjena neće uopće umanjiti kvalitetu i značaj festivala  u odnosu na proteklih trinaest godina. Ovogodišnji program je usredotočen na ruske klasike, poput Gogolja, čije će tekstove izvesti tri svjetski poznata Sankt Peterburška kazališta. Prikazati kazališne predstave širom svijeta, je u našem slučaju, zanimljivo i izazovno iskustvo, i mi s radošću iščekujemo početak festivala.

Prvo događanje Sanktpeterburške kazališne sezone online bit će konferencija posvećena najhitnijem pitanju profesionalnog kazališnog okruženja 2020. godine - pitanju organizacije velikih projekata u razdoblju ozbiljnih ograničenja. Organizatori događanja i sudionici velikih međunarodnih kazališnih festivala raspravljat će o tome koje su se promjene dogodile u globalno kompliciranom razdoblju i kako raditi u novim okolnostima.
Među sudionicima i gostima iz cijeloga svijeta, sudjeluje i intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč.

Sve festivalske predstave su profesionalno snimljene u televizijskom formatu s engleskim, titlovima. Besplatno gledanje će biti omogućeno na web stranici Festivala, na YouTube platformi i na Okko online filmskoj platformi.
Linkovi na streaming: https://www.petersburg-theatre.com/ru
https://vk.com/clubnevaart

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.