Novosti

Live stream Mozartovog Klavirskog kvarteta u g-molu, KV 478.

Live stream Mozartovog Klavirskog kvarteta u g-molu, KV 478.Iz kazališta — 23. lipnja 2020.

Nakon live-streama Popijevki Vatroslava Lisinskog u izvedbi gudača orkestra i prvakinje Opere HNK u Zagrebu Ivane Lazar, te Mendelssohnovog Gudačkog okteta u Es-duru op.20 u izvedbi gudačkog okteta orkestra Opere, naši glazbenici poklanjaju publici još jednu glazbenu poslasticu: Mozartov Klavirski kvartet u g-molu, KV 478, u utorak u 18 sati.
Ako je Don Giovanni bio pretežak za pjevanje, Klavirski kvartet u g-molu, KV 478 navodno je bio pretežak za sviranje.
Naručen 1785. kao jedan od tri klavirska kvarteta, zbog svog opsega te tehničke i izražajne složenosti, kvartet se pokazao prilično nepopularnim na amaterskom tržištu za koje je bio namijenjen. U Mozartovom klavirskom kvartetu izvođači i slušatelji 18. stoljeća borili su se ne samo s tehničkim zahtjevima instrumenata, već i s jednim od Mozartovih najkompleksnijih i najstrastvenijih prvih stavaka kojeg otvara neumoljivi unisono motiv koji se provlači kroz čitav stavak. Iako Mozart ponekad tretira dionicu klavira u maniri svojih virtuoznih bečkih klavirskih koncerata, dijalog i interakcija između klavira i gudača, posebice u razvojnom dijelu, u duhu su istinske komorne glazbe.
U izvedbi ovog izuzetnog djela uživajte zahvaljujući live-streamu na našoj Facebook stranici, uživo iz foyera u 18 sati.

Wolfgang Amadeus Mozart: Klavirski kvartet u g-molu, KV 478
Allegro | Andante | Rondo (Allegro)

Izvode:
Karlo Hubak, klavir
Vlatka Peljhan, violina
Natalia Anikeeva, viola
Adam Chelfi, violončelo

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.