Novosti

Festival svjetskoga kazališta nastavlja se gostovanjem belgijske predstave <em>Obitelj</em>

Festival svjetskoga kazališta nastavlja se gostovanjem belgijske predstave ObiteljIz kazališta — 22. listopada 2020.

U okviru Festivala svjetskoga kazališta, u subotu 31. listopada u Zagreb dolazi potresna i emotivna belgijska predstava Obitelj u režiji švicarskog kazališnog i filmskog redatelja Mila Raua te u produkciji kazališta NTGent.

Obitelj redatelja Mila Raua je eksperiment, etnološka studija današnjega privatnog života i izložba svakodnevice. Temelji se na stvarnom događaju iz 2007. godine kada se, u francuskom gradu Calais jedna cijela obitelj objesila: roditelji i njihovo dvoje djece. Motiv nikada nije otkriven, a u oproštajnoj poruci je pisalo: Zabrljali smo, žao nam je.

Rekonstrukciju istinitog tragičnog događaja obitelji Demeester predstavit će 31. listopada zagrebačkoj publici stvarna obitelj. Glumci An Miller i Filip Peeters ne glume samo par, oni to zaista i jesu i prvi put su na sceni sa svojim dvjema kćerima tinejdžericama – Leonce i Louisom te njihovim psima. Gledamo kako obitelj jede, tušira se, uči engleski, gleda video. Gledamo ih kako razgovaraju međusobno o svakodnevnim stvarima, kako telefoniraju, slušaju glazbu, čiste stan, sjećaju se pojedinih trenutaka u životu. I u tom izlaganju normalnosti, važno pitanje će se postaviti: Zašto smo ovdje? Zašto sam ja tu? I ne bi li bilo bolje kad bi cijeli svijet nestao? Fikcija i realnost će se pomiješati, baš onako kako je to u životu svake obitelji, pa i ove na pozornici.

IZ KRITIKA

Milo Rau se ne zamara pronalaženjem smisla iza samoubojstava; nema nikakve „biti ili ne biti“ dvojbe. Prihvaća da je čin obitelji Demeester nepoznata uzroka. Čak i s više informacija mi i dalje ne možemo objasniti njihovo samoubojstvo. Gdje bi nas odvelo pogađanje? Umjesto toga, Rau nam nudi mračnu, sekularnu misu, proslavu svega što je živo, pa i onoga najmanjega, trivijalnog detalja, uz bolnu spoznaju kako je život ponekad pretežak. Odigrana ustaljenim, sporijim tempom uz pratnju Bachove glazbe,  predstava Obitelj  je emotivna i obeshrabrujuća.

Mark Fisher, The Guardian, London

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.