Novosti

Božićni koncert Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

Božićni koncert Hrvatskoga narodnog kazališta u ZagrebuOpera — 27. studenoga 2018.

I ovog prosinca Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gledateljima nudi Božićni koncert pod ravnanjem maestra Eduarda Straussera. Na repertoaru će se naći djela Edwarda Elgara, Wolfganga Amadeusa Mozarta,  Adolphea Adama, Felixa Mendelssohna Bartholdyja te narodni napjevi u aranžmanu Borisa Papandopula i Pavla Dešpalja.

Mozart 19. stoljeća, kako su Mendelssohna zvali zbog njegove briljantnosti, između ostalog pisao je simfonije povodom velikih povijesnih obljetnica. Tako je Druga simfonija, poznata kao Hvalospjev, skladana povodom 400. godišnjice otkrića Gutenbergova tiskarskog stroja, a Peta simfonija, nazvana Reformacija, skladana povodom 300. obljetnice reformacije. Druga simfonija, Lobgesang, bazira se na biblijskim stihovima. Zboru će se u izvedbi pridružiti sopranistica Ivana Lazar i mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.

Mozartovo djelo Exsultate jubilate, napisano za solista iznimnih vokalnih i tehničkih vještina, izvest će Ivana Lazar. Stjepan Franetović i zbor će otpjevati jedno od najljepših božićnih djela Adolphea Adama Cantique de Noël, poznatijeg pod svojim engleskim nazivom O holy night.

Program će uveličati i tradicionalne hrvatske božićne pjesme poput Radujte se, narodi, U se vrime godišta, Narodi nam se i Tiha noć. Za božićne koncerte ove najljepše narodne napjeve glazbeno su obradili Boris Papandopulo i Pavle Dešpalj.

Koncertom će ravnati brazilski dirigent Eduardo Strausser , koji je dosad ravnao brojnim orkestrima, kao što su: Berlinski simfonijski orkestar,Luksemburška filharmonija, Praški radio simfonijski orkestar i Simfonijski orkestar Queenslanda. U razdoblju od 2014. do 2016. bio je stalni dirigent Gradskog kazališta u Sao Paolu, gdje je ravnao izvedbama Straussove Elektre, Gomeseve Fosce,Orašara i Mahlerove Prve simfonije.

Koncert će se održati u subotu, 22. prosinca u 19.30.

ZBOR I ORKESTAR HRVATSKOGA NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU

DIRIGENT: Eduardo Strausser

SOLISTICE: Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović

PROGRAM:

Felix Mendelssohn Bartholdy Symphonie Nr. 2 Lobgesang:

Sinfonia - Adagio religioso

Alles, was Odem hat, lobe den Herrn    

Lobe den Herrn, meine Seele 

Adolphe Adam: Cantique de Noël

Wolfgang Amadeus Mozart: Exsultate jubilate: Exsultate jubilate, Alleluia

Felix Mendelssohn Bartholdy: Symphonie Nr. 5 Reformation

Finale Ein feste Burg ist unser Gott

 Felix Mendelssohn Bartholdy: Symphonie Nr. 2 Lobgesang Ich harrete des Herrn           

 Boris Papandopulo (arr.): Radujte se, narodi 

 Boris Papandopulo (arr.): U se vrime godišta

 Boris Papandopulo (arr.): Narodi nam se

 Pavle Dešpalj (arr.): Tiha noć

Koncertni majstori: Vlatka Peljhan, Mojca Ramušćak

Inspicijentice: Aleksandra Ćorluka i Zrinka Petrušanec

Pročitaj i…

Pretplatite se na HNK newsletter.