Drama

Gostovanje ”Ivanova” na MITEM-u 2018.

Predstava zagrebačkoga HNK Ivanov je jedan od prvih Čehovljevih komada, napisan 1887. godine, nakon čega je autor dvije godine dorađivao predložak, koji je premijerno izveden upravo u Sankt Peterburgu. Zagrebačka premijera predstave održana je 5. svibnja 2017.

Dramu Ivanov Antona Pavloviča Čehova režirao je Eimuntus Nekrošius, jedan od najslavnijih kazališnih redatelja koji je za HNK u Zagrebu uspio stvoriti predstavu o kojoj kritičarka Nataša Govedić piše da se „preporučuje svakome tko voli pravo, ozbiljno kazalište, onome koji ima vremena i želje „stati na loptu” i odmoriti se u mraku HNK-a od svakidašnje životne jurnjave“. Scenograf i oblikovatelj svjetla je Marius Nekrošius, kostimografkinja Nadežda Gultiajeva, oblikovatelj zvuka Tauras Čižaš.

U predstavi glume Bojan Navojec, Dragan Despot, Goran Grgić, Alma Prica, Luca Anić, Luka Dragić, Nina Violić, Slavko Juraga, Dušan Bućan, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Ivana Boban, Iva Mihalić, Lana Barić,  Franjo Kuhar, Silvio Vovk i Ivan Glowatzky.

Predstava 29. travnja gostuje na MITEM-u 2018. u Državnome kazalištu u Budimpešti.

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu s velikim je uspjehom nastupila na uglednom 27. međunarodnom festivalu Baltički dom u Sankt Peterburgu, koji se održavao od 3. do 21. listopada. Između desetak respektabilnih europskih teatara koji predstavljaju svoje najbolje produkcije, upravo je Hrvatskome narodnom kazalištu iz Zagreba pripala čast otvoriti festival izvedbama predstave Ivanov A. P. Čehova u režiji Eimuntasa Nekriošiusa  3. i 4. listopada, pred prepunim gledalištem. Oko 2000 gledatelja u dvije je večeri  uživalo u zagrebačkom Čehovu i ispratilo ansambl velikim i toplim aplauzom.  Ruski mediji popratili su ovo gostovanje samim superlativima. Festival Baltički dom upriličio je i veliku izložbu posvećenu Nekrošiusovom redateljskom opusu.

Ivanov je vlasnik ladanja s brojnim životnim problemima. U braku je sa ženom koju ne voli, a koja je i vrlo bolesna. Dok se muči sa smislom vlastite egzistencije, Ivanov se beznadno zaljubi u djevojku Sašu, što mu dodatno zakomplicira život. Kako bi pobjegao od problema koje ne zna riješiti, odlučuje se na neočekivan korak.
Čehov je dramu Ivanov napisao za samo deset dana 1887. godine, na narudžbu moskovskoga Korševa kazališta, gdje je djelo i praizvedeno. Iako moskovska praizvedba nije uspjela, sanktpeterburška premijera izazvala je opće oduševljenje i publike i kritike. Čehovljevi likovi prave su minuciozne psihološke studije ljudi čije sudbine nisu ni velike, ni junačke ni neponovljive. Svi oni žive svojim malim životima, no nikada im ne nedostaje snova. Oni su liječnici, vojnici, učiteljice, vlasnici propadajućih seoskih imanja, pjesnici, mlakonje, kolerici, koji u naoko nevezanim dijalozima i scenama prelamaju sve svoje životne, komične i tragične situacije. Čehovljeva su djela reprezentativna upravo za sam žanr drame, a njegovi likovi su ono najbolje i najemotivnije što nam je dala ruska dramska literatura, stoga ne čudi što je Čehov i danas jedan od najizvođenijih dramatičara u svijetu.

Ali, razlika između Nekrošijusove predstave i bilo čega što možemo vidjeti na zagrebačkim pozornicama upravo je u tome što Ivanov izbija u ritmu teatra kao svečanosti percepcije, a ne teatra kao brze konzumacije. Uzmite si vremena, priuštite si ovu majstorsku kaligrafiju. —Novi list

Veselje igre moglo se naslutiti na momente kod raizigranog Dušana Bućana kao Borkina i Franje Kuhara kao Prolaznika. A Olga Pakalović i Jadranka Đokić, dvije jake glumačke individue, dokazale su da i svedene na epizodistice kao Gošće, mogu napraviti male bisere. —Vijenac

 

Poslije premijere predstave “Ivanov” Antona Pavloviča Čehova u režiji jednoga od najslavnijih suvremenih kazališnih redatelja Eimuntasa Nekrošiusa, održan je svečani domjenak na kojem su timu i ansamblu predstave čestitali brojni umjetnici i kulturni djelatnici.