Iz Kazališta

Zagreb Book Festival: prijepodneva s irskim autorima u bistrou HNK

Novo izdanje Zagreb Book Festivala, kulturne manifestacije u organizaciji Naklade Ljevak održano je od 16. do 22. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt te Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

U fokusu programa ove je godine Irska, globalno poznata po svojoj snažnoj književnoj tradiciji, čiji su ponajbolji suvremeni autori na festivalu biti predstavljeni domaćoj publici.

«Zeleni otok» s temama koje proizlaze iz snažne obilježenosti čestim razdobljima emigracije, katoličkim nasljeđem te sličan po veličini teritorija, broju stanovnika, borbi za neovisnost, po mnogočemu identificiramo kao poznat i bratski. S obzirom književnost i kulturu zemlje partnera neće biti teško povezati sa suvremenom hrvatskom književnošću kroz predstavljanja najznačajnijh domaćih autora. Cilj Festivala je promicanje čitanja i knjige kroz gostovanja svjetski poznatih stranih i domaćih pisaca, predstavljača i glumaca u opuštenoj atmosferi, a program će dodatno biti upotpunjen filmskim i glazbenim događanjima.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu bilo će domaćin jutarnjeg programa Irish coffee, u sklopu kojeg su svakog dana festivala u 11 sati u bistrou kazališta bili predstavljeni inozemni autori uz moderatora – redatelja i glumca Mirana Kurspahića i uz pomoć prevoditelja Lovru Škopljanca.

Pored spomenutog programa, u bistrou kazalištu je održana večernja druženja nakon službenog otvaranja i zatvaranja festivala.