Drama

“Žaba” Dubravka Mihanovića gostovala u izvedbi sarajevskoga Kamernog teatra 55

Kamerni teatar 55 iz Sarajeva gostovala je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu s predstavom “Žaba” Dubravka Mihanovića u režiji Elmira Jukića u ponedjeljak, 27.  lipnja 2016. u 19 sati.

“Žaba” je priča o svima nama, ljudima današnjega vremena, dobu nerazumijevanja i usamljenosti i potrage za ljubavlju i smislom. Predstava na gotovo kirurški način dijagnosticira vrijeme u kojemu živimo, oslikavajući likove koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promijenjenih vrijednosti, koji su isti ili slični u našem ili susjednim društvima. Prvenstveni je problem nepostojanje komunikacije i nemogućnost poštovanja drugih  mišljenje. Ovaj tekst donosi jednu istinitu tezu, a to je što uvijek u svemu tražimo krivca, propuštajući sami napraviti bitne promene u vlastitim životima. Zbog onoga što naše živote čini lošima i ozračja u kojima živimo, u stalnoj smo potrazi za krivcima te ih nalazimo u; vlasti, sustavu, direktorima poduzeća, šefovima, poslovođama, trenerima, selektorima… umjesto da sami popravimo vlastitu sudbinu, a ne da nad njome jadikujemo.

U predstavi glume: Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i Moamer Kasumović.

Žaba je tekst hrvatskoga pisca mlađe generacije Dubravka Mihanovića, koji je nagrađen  nekolikim nagradama, među ostalim Nagradom Marin Držić i nagradom za  najbolji dramski tekst na 14. Marulićevim danima.