Iz Kazališta

Vladimir Kranjčević i Mustafa Nadarević dobili Nagrade za životno djelo ”Vladimir Nazor”

Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor na području glazbene umjetnosti dobio je dirigent i  prof. emeritus Vladimir Kranjčević. Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor na području kazališne umjetnosti dobio je glumac i redatelj Mustafa Nadarević.

Odbor Nagrade Vladimir Nazor  dodijelio je nagrade pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj  22. svibnja 2017. godine, donio je odluke o dobitnicima Nazorove nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.
Velikan hrvatskoga glumišta, intrigantan redatelj i duhovit scenarist, Mustafa Nadarević svoj je glumaèki put započeo u Zagrebu tijekom studija glume na Akademiji dramske umjetnosti, kada nastupa u dramskim predstavama zagrebačkoga HNK. Neposredno poslije  diplome angažiran je u Drami HNK u Zagrebu.

Nastupa u brojnim predstavama, tumačeći epizodne i manje uloge, a od 1975. gotovo isključivo velike i glavne uloge u predstavama:  Lorenzaccio de Musseta u režiji Vladimira Habuneka, Imotskog kadiju u Hasanaginici Milana Ogrizovića  u režiji  Dina Radojevića, a punu glumačku afirmaciju na kazališnim daskama stekao je nezaboravnom ulogom Pometa u Držićevu Dundu Maroju u režiji Ivice Kunčevića 1981., predstavi koja je bila jedan od umjetničkih vrhunaca zagrebačke Drame HNK. Među ostalim brojnim glavnim ulogama, ističu se: Cyrano de Bergerac u istoimenom komadu Edmonda Rostanda u režiji Ivice Kunčevića, Stjepan Miletić u Pricinoj drami Ostavka  u režiji Georgija Para, Hubička u Strogo kontroliranim vlakovima Bochumila Hrabala u režiji Zdeneka Kaloča, Alija u Goldonijevoj komediji Impresario iz Smirne u režiji Paola Magellija, Willy Loman u drami Arthura Millera  Smrt trgovaèkog putnika  u režiji Stevena Kenta, Don Zane u Marinkovićevoj Gloriji  u režiji Božidara Violića i Hasanage u vlastitoj obradi i režiji Ogrizevićeve drame Hasanaginica. Uz kontinuiran glumački rad u zagrebačkome HNK, Nadarević je izuzetno aktivan u brojnim kazalištima izvan matične institucije ili kao glumac ili kao redatelj radeći ravnopravno ne samo u zagrebačkim kazalištima, nego i diljem Hrvatske te u brojnim kazalištima u regiji od Slovenije do Crne gore. Osim kazališta, Mustafa Nadarević je jedan od najpopularnijih filmskih i televizijskih glumaca koji iza sebe ima 40 igranih filmova i više od  nekoliko desetaka TV drama i brojnih televizijskih serija.

Svakim svojim nastupom i na sceni i na velikome ili malom ekranu Mustafa Nadarević donosi likove koji nas duboko diraju; njegova glumačka energija je upravo nepresušna, a gipkost uma i duhovitost  smještaju ga u izbarani krug nenadmašnih glumaca.  Njegovo tijelo je stalno u pokretu poput njegova duha, njegove riječi dopiru do zadnjih redova kazališne dvorane ili kina bez obzira radilo se o stihu ili prozi. Vrhunska glumačka tehnika i stalna briga o sebi u smislu održavanja tjelesne i psihičke kondicije te pažljiv i promišljem odabir uloga osigurali su mu karijeru od nekoliko desetljeća koja traje i danas.

Kao redatelj Nadarević je zapamćen po izuzetno kvalitetnim i dugovječnim kazališnim predstavama poput Leta iznad kukavičjeg gnijezda u vlastitoj adaptaciji u ZDK Gavella, Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana u Satiričkome kazalištu Kerempuh te Hasanaginice prema Milanu Ogrizoviću u Drami zagrebačkoga HNK i dr.

Svojim ukupnim umjetničkim radom, svojom dubokom posvećenošću božici Thaliji, svojim pedagoškim radom i svakim svojim nastupom, Mustafa Nadarević se doista pokazao velikanom hrvatskog glumišta, posvetivši cijeli svoj život umjetnosti riječi, geste i emocije, obogativši kulturu Republike Hrvatske, kao i kulture drugih zemalja iz regije.