Iz Kazališta

U zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu gotovo 8000 prodanih ulaznica u jednome danu

U samo jednome danu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu prodalo se gotovo 8000  ulaznica, od čega je skoro 70% ulaznica kupljeno putem interneta. Redovi ispred središnjega nacionalnog kazališta tijekom cijeloga dana dokazali su izniman interes publike za prigodne blagdanske izvedbe predstave Orašar, ali i za ostale kazališne izvedbe. Rasprodano je svih 14 izvedbi predstave Orašar  Petra Iljiča Čajkovskoga što svjedoči o iznimnu zanimanju publike za program zagrebačkoga HNK, koji je već u protekloj sezoni bilježilo porast publike od 60%.

Od ranoga jutra 2. studenoga, zgrada Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu bila je okružena publikom koja želi pogledati jednu od izvedbi baletne predstave Orašar Petra Iljiča Čajkovskoga u izvedbi Baleta HNK u Zagrebu. Orašar Petra Iljiča Čajkovskog jedan je od najizvođenijih baleta na svijetu, a zagrebačkoj publici je neizostavan dio božićne i blagdanske čarolije.

Zagrebački je Balet tijekom svojega postojanja prikazao nekoliko odličnih premijernih uprizorenja Orašara, a posljednji put premijerno 2011. godine u koreografiji Dereka Deanea. Deane je kreirao ovu čarobnu baletnu priču potrudivši se odvesti publiku u snove i prikazati svijet različit od našega, slijedeći u tome težnju Čajkovskoga u dočaravanju fantastičnoga, čarobnoga, mitskoga i legendarnoga.

U povodu ove nezapamćene potražnje ulaznica intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, intendantica Dubravka Vrgoč  je izjavila: Današnji interes za predstavu Orašar dokazuje kako je kazalište u Hrvatskoj iznimno važno te kako se i u ovim vremenima, u kojima su neke vrijednosti marginalizirane,  teatar  uspijeva  izboriti mjesto u središtu zanimanja građana Zagreba. Kazalište je očito postalo važno u ovome gradu pa i šire. Iznimno sam sretna da je zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište po njegovu repertoaru prepoznala publika koja gotovo sve predstave popunjava do posljednjega mjesta.