Opera

”Ukleti Holandez” Richarda Wagnera u režiji Oliviera Pyja

Nova operna premijera Opere HNK u Zagrebu, Ukleti Holandez Richarda Wagnera u režiji Oliviera Pyja, pod ravnanjem Nikše Bareze bila je na repertoaru 26. veljače. Premijera je održana 26. siječnja 2018. Predstava je izvorna produkcija kazališta Theater an der Wien.

Scenograf i kostimograf je Pierre-Andre Weitz, oblikovatelj svjetla Bertrand Killy, a zborovođa je Luka Vukšić. U predstavi nastupaju: Bastiaan Everink (Ukleti Holandez), Melanie Diener (Senta), Siniša Štork (Donald),  Michael Robert Hendrick Georg),  Ladislav Vrgoč (Donaldov kormilar), Neda Martić (Mary), Pavel Strasil (Sotona).

Napomena: U predstavi se koristi stroboskopsko svjetlo.

Veliko tročinsko operno djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera Ukleti Holandez, jedno od najblistavijih djela opernog stvaralaštva, praizvedeno je 1843. u dresdenskoj Semperoper. To je jedna od prvih Wagnerovih opera u kojoj se očituju njegova nova shvaćanja glazbenog teatra, u kojemu je orkestar ravnopravan pjevačima, a lajtmotivi se kontinuirano provlače.
Pišući libreto, Wagner je kao ishodišni tekst upotrijebio satiričnu prozu velikoga njemačkog romantičarskog pisca Henricha Heinea Uspomene gospodina Schnabelewopskoga, koja obrađuje staru mornarsku legendu o ukletom moreplovcu osuđenom na vječno lutanje morima, koji donosi propast svima koje susretne. Uz to se, prema vlastitu priznanju, skladatelj koristio i osobnim neugodnim iskustvima s putovanja Sjevernim morem od Rige do London u ljeto 1839. U središtu radnje opere koja se događa u 17. stoljeću na norveškoj obali, Wagnerova je ideja o ženi otkupiteljici, Senti, djevojci koja je spremna svojom nesebičnom ljubavlju izbaviti duh ukleta moreplovca. Iako u samoj operi ima dosta romantičarskih elemenata, Ukleti Holandez najavljuje sve bitne odlike kasnijih wagnerijanskih djela poput Rajnina zlata, Walküre, Siegfrieda i Sumraka bogova.
S Holandezom počinje moj posao pjesnika s kojim sam napustio zanatski rad. Ne znam da li se ikada u životu umjetnika dogodila tako radikalna promjena u tako kratkom vremenu… zapisao je skladatelj o ovome opernom djelu. Iako je Ukleti Holandez prvi put izveden u Zagrebu 1896. godine pod upravom Stjepana Miletića te je postao jedna od popularnijih Wagnerovih opera na našoj sceni, Opera zagrebačkoga HNK novosezonsku premijeru izvodi poslije više od tri desetljeća, vraćajući to uzbudljivo operno djelo na pozornicu najveće nacionalne kazališne kuće pod ravnanjem Nikše Bareze i režiji poznatog francuskoga kazališnog umjetnika Oliviera Pyja.

 

Povezano
Richard Wagner
Olivier Py
Sadržaj
Ukleti Holandez

 

Poslije operne premijere Ukletog Holandeza Richarda Wagnera u režiji Oliviera Pya, pod ravnanjem Nikše Bareze održan je svečani domjenak na kojem su autorskom timu i ansamblu predstave čestitali brojni umjetnici i kulturni djelatnici.

U nedjelju, 21. siječnja u 11 sati održan je već tradicionalni program USUSRET PREMIJERI kojim se predstavila nova opera „UKLETI HOLANDEZ“ Richarda Wagnera u režiji francuskog kazališnog umjetnika Oliviera Pyja pod ravnanjem Nikše Bareze.

Operu koja je u izvornoj produkciji kazališta Theater an der Wien predstavio je maestro Nikša Bareza, asistenti režije Béatrice Lachausée i Benjamin David, asistent kostimografa i scenografa Mathieu Crescence, a program je moderirao Branimir Pofuk.

Program:

Die Frist ist um, monolog iz 1. čina – Bastiaan Everink, Ukleti Holandez (bariton)

Mein Herz voll Treue bis zum Sterben, iz dueta Sente i Georga – Tomislav Mužek, Georg (tenor)

Auf hohem Felsen…, Georgov san iz 2.čina – Tomislav Mužek, Georg (tenor)

Klavirska pratnja: Darijan Ivezić