Drama

“Tko pjeva zlo ne misli” V. Majera – K.Golika – R. Medvešeka

Predstava Tko pjeva zlo ne misli, inspirirana je scenarijem Kreše Golika za film Tko pjeva zlo ne misli, jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, koji je nastao na temelju pripovijesti Dnevnik malog Perice Vjekoslava Majera iz 1942. Godine. Rene Medvešek režirao je kazališni potpourri koji rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba, slijedeći europsku kazališnu praksu koja kultne filmove tretira kao kulturno blago želeći nadahnuti nove generacije gledatelja. Uz redatelja Renea Medvešeka, koji je adaptirao tekst uz inkorporirane dokumente iz vremena, dramaturginja je Nina Bajsić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, asistentica redatelja Hana Zrnčić Dim. Glumački ansambl čine Ivana Boban, Dušan Bućan, Ivan Colarić, Zrinka Cvitešić, Ivan Glowatzky, Dušan Gojić, Nikša Kušelj, Dora Lipovčan, Vanja Matujec, Iva Mihalić, Krešimir Mikić, Vlasta Ramljak, Barbara Vicković, Silvio Vovk, Mirta Zečević. Premijera je održana 28. rujna 2017.

Predstava je na repertoaru 21., 22., 24. i 26. ožujka 2018.

Predstava će gostovati 28. ožujka 2018. u Slavonskome Brodu, 23. travnja na 28. Marulićevim danima u Splitu, 8. svibnja na 25. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

Radnja se događa na Gornjemu gradu između dva svjetska rata, a obitelj Šafranek živi u svojim svakodnevnim purgerskim udobnostima, od ispunjavanja činovničkih obaveza, preko posjeta kavanama do odlaska na izlete. Svakodnevni ritam koji uredno bilježi mali Perica, poremetit će dolazak šarmantnoga neženje gospona Fulira. Službenik Franjo neuspješno pokušava dokazati svojoj ženi da je pametniji i sposobniji nego što zapravo jest. Skriva da je kukavica koja se ne usuđuje od šefa zatražiti sat slobodnog vremena, žali za propuštenim jer je želio postati avijatičar, voli popiti, i stalno se poziva na građanske norme. Ana Šafranek vene u braku s muškarcem, koji i ne primjećuje kako se gospon Fulir udvara njegovoj ženi. Anine moralne ograde polako popuštaju pred šaputanjima gospona Fulira, koji će biti razotkriven i na koncu prisljen oženiti brbljivu tetu Minu.

Priču o svakodnevnici poznatih i omiljenih lica, koja se okupljaju oko stola kao središnjeg mjesta građanskog života, u Medvešekovoj scensko-glazbenoj priči obogaćuje program u špajzcimer smještenog radio-aparata. To tehnološko čudo prodire kroz zidove i grije ozračje zagrebačkih domova. Kako piše prvi kroničar zagrebačkog radija Rudolf Habeduš Katedralis: možemo slutiti što se događalo kad su u grički nebosklon prodrli do tada ti sasvim nepoznati došljaci – uljezi, a možda i osvajači: radio valovi. Taj verglec bez drota, poput nevidljiva gosta zabavlja, obavještava, podučava, razgaljuje, umiruje, tješi, a katkad obmanjuje i plaši svoje slušatelje.

Povezano
Vjekoslav Majer
Rene Medvešek
Krešo Golik
Dvorišna blaga Gornjega grada

Konferencija za medije

Prva premijera u novoj kazališnoj sezoni zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta – predstava Tko pjeva zlo ne misli, redatelja Renea Medvešeka  predstavljena je na konferenciji za novinara.  Inspirirana kultnim filmom Kreše Golika i romanom Vjekoslava Majera Dnevnik malog Perice (objavljen 1942.) predstava Tko pjeva zlo ne misli publici nudi uzbudljivu kazališnu interpretaciju priče uz koju su odrastale generaciju filmskih gledatelja.

Na konferenciji su govorili: intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, redatelj Rene Medvešek i glumci Zrinka Cvitešić (Ana Šafranek), Dušan Bućan (Franjo Šafranek), Krešimir Mikić (gospodin Fulir) i Ivana Boban (teta Mina).

Rene Medvešek, kojemu je ovo prva režija u HNK u Zagrebu naglasio je da ne pokušava replicirati filmu i reproducirati ga u kazalištu, već da ga i u ovom slučaju u kazalištu najviše zanima  suigra između publike i glumaca. Ta kazališnu interpretaciju slavnog filmskog predloška sačuvala je  duh priče kakvu poznajemo iz Golikova filma a redatelj ju je obogatio i dokumentarističkim elementima iz međuratnog Zagreba.

Glumci su izrazili veliko zadovoljstvo radom na predstavi temeljenoj na filmu. Svjesni velikih očekivanja publike napomenuli su da se nadaju da su napravili kvalitetnu predstavu koja neće razočarati ni najveće ljubitelje poznatog filma.

U predstavi nastupaju Ivan Colarić (Gospon Ivo), Ivan Glowatzky (Munda), Dušan Gojić (Gospodin Bajs), Nikša Kušelj (Gospodin Krsto), Dora Lipovčan (Gospodična Mandl), Vanja Matujec (Gospođa Božena), Iva Mihalić (Mademoiselle Branka), Vlasta Ramljak (Gospođa Bajs), Barbara Vicković (Teta Marijana), Silvio Vovk (Gospodin Varićak) i Mirta Zečević (Teta Beta).

Autorski tim predstave čine dramaturginja Nina Bajsić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, suradnik za  scenski pokret je Pravdan Devlahović,a glazbeni suradnici su Matija Antolić i Nenad Kovačić.

 

Poslije premijere predstave “Tko pjeva zlo ne misli” u režiji Renea Medvešeka, održan je svečani domjenak na kojem su timu i ansamblu predstave čestitali brojni umjetnici i kulturni djelatnici.