Iz Kazališta

Gostovanje Terese Forcades u Filozofskom teatru

U posljednjem izdanju Filozofskoga teatra, u nedjelju 9. travnja u 20 sati, gostovala je časna sestra Teresa Forcades, koju nazivaju ikonom europske ljevice i najradikalnijom časnom sestrom Europe.

Voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat, napominje kako se, poslije prošlogodišnjega gostovanja bivšega ministra financija Yanisa Varoufakisa u Filozofskome teatru, dolazak sestre Terese može smatrati ovogodišnjim događajem godine.

Premda je neki smatraju kontroverznom, časna sestra Teresa, koja inače živi povučeno sa svojim sestrama u slavnome samostanu i hodočasničkom odredištu Montserrat, u svojoj knjizi  Vjera i sloboda jednostavno kaže: Nijedna Crkva, obred ili ideologija ne mogu zamijeniti unutarnju gestu slobodne ljubavi koja nas spašava i može spasiti svijet.

Teolog i urednik Zoran Grozdanov, koji je u Ex librisu ovih dana objavio hrvatski prijevod knjige, dodaje: Teologija kakvu zastupa Teresa Forcades slijedi najbolju tradiciju teologije oslobođenja, koja u prvi plan stavlja pitanja društvene pravednosti. Za nju postoje samo dva apsoluta, Bog i glad, a teologija koja ne dovodi u pitanje strukture moći, nije teologija.

Teresa Forcades doktorirala je javno zdravstvo na Sveučilištu u Barceloni, a na  Harvardu magistrirala Teologiju. Pripada redu katalonskih benediktinki, a u svojim predavanjima koja održava diljem Europe često kritizira kapitalizam i sva njegova obilježja te patrijarhalnost Katoličke crkve, boreći se za prava žena u crkvenoj i javnoj sferi. Objavljuje knjige o teološkim temama, farmaceutskoj industriji i feminizmu te je ustrajna zagovornica katalonske neovisnosti i aktivistica španjolskog pokreta Indignadosa / Ogorčeni, nastalog na temelju masovnih prosvjeda protiv politike štednje 2011. godine. Njezino suprotstavljanje najvećim autoritetima današnjice svrstava je među najradikalnije i najutjecajnije intelektualke europske i svjetske ljevice.