Drama

Simpozij Okret kao najava novosezonskog projekta BADco., zagrebačke Drame i Dubrovačkih ljetnih igara

 

Stradavaju li samo oni koji ritam zločina prestanu osjećati? Zašto su mu se ruke tresle dok je otvarao novine?
Je li ubrzanje ritma bilo jedini izlaz?

U koprodukciji kazališnog kolektiva BADco., Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara za sezonu 2017./2018. najavljujemo predstavu Ispravci ritma u režiji Gorana Sergeja Pristaša, na tragu pripovjetke Dobri duh Zagreba Pavla Pavličića.
Predstava se postavlja u tonskom studiju Hrvatskoga narodnog kazališta, dvorani koja se nalazi na razini balkona, s pogledom na Trg maršala Tita. Ta dvorana kroz izvedbu postaje observatorij za ritmoanalizu kakvu je predlagao francuski filozof Henri Lefebvre u svom djelu Éléments de rythmanalyse opisujući pogled kroz prozor kao istodobnu smještenost unutra i izvana, mjesto s kojega je tijelom moguće reflektirati društvene, intimne i biološke ritmove.
U predstavi Ispravci ritma sudjeluju glumci zagrebačkoga HNK Livio Badurina, Mislav Čavajda i Dušan Gojić, kazališni kolektiv BADco., dramaturg Goran Ferčec, vizualni umjetnik Marko Tadić te austrijski skladatelji Helge Hinteregger i Radu Malfatti.
U sklopu projekta ovog projekta, 16. i 17. lipnja 2017., u tonskom studiju održat će se simpozij Okret. Sudionici simpozija su Ramsay Burt, istaknuti teoretičar plesa, Bojana Cvejić, dramaturginja i filozofkinja te Anders Paulin, kazališni redatelj iz Švedske.

O BADco.

BADco. je kolaborativna izvedbena skupina koja radi u Zagrebu. Jezgru skupine čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec.
Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.