Opera

“Zaljubljen u tri naranče” Sergeja Prokofjeva

Jedno od najpoznatijih suvremenih opernih djela  Zaljubljen u tri naranče iz pera velikoga ruskog skladatelja Sergeja Sergejeviča Prokofjeva, bilo je na repertoaru u ponedjeljak, 15. siječnja 2018. u 19,30 sati. Opera Zaljubljen u tri naranče premijerno je izvedena 17. veljače 2017. pod ravnanjem maestra Nikše Bareze u režiji Krešimira Dolenčića, scenografiji i kostimografiji Simona Bejera, koreografiji i scenskom pokretu Larise Lipovac Navojec i Maria Vrbanca, uz oblikovanje  svjetla je Elvisa Butkovića i video projekcije Willema Miličevića. Asistenti dirigenta su Ivan Josip Skender i Vjekoslav Babić, asistentica redatelja je Martina Zdilar Sertić, asistenti scenografa Marta Crnobrnja i Ante Serdar, asistentica kostimografa Mia Nejc Prajninger. Voditelj zbora je Luka Vukšić, a libreto je s ruskoga prevela i prepjevala Marija Tonković.

Veliki operni ansambl predstave čine: Berislav Puškarić (Kralj Tref), Michael Hendrick (Princ), Sofia Ameli Gojić  (Princeza Clarice), Davor Radić (Leandro), Ladislav Vrgoč (Truffaldino), Ljubomir Puškarić (Pantalone),  Ozren Bilušić (Tchelio),  Ivanka Boljkovac (Fata Morgana), Tanja Ruždjak (Princeza Ninetta), Martina Menegoni (Princeza Linetta), Iva Krušić (Princeza Nicoletta), Cecilija Car (Smeraldina), Vitomir Marof (Farfarello), Siniša Štork (Kuharica), Božimir Lovrić (Majstor  ceremonije), Ivica Trubić (Herald).

Opera Zaljubljen u tri naranče je kao jedan od miljokaza modernoga glazbenog stvaralaštva odredila smjer kretanja suvremene glazbe i modernoga poimanja opere. Nastala u ranijoj i najradikalnijoj fazi skladateljeva rada, opera Zaljubljen u tri naranče mijenjala je, razvijala i popularizirala, kao i ostala Prokofjevljeva djela, suvremenu glazbenu i glazbeno-scensku umjetnost. Njegova je glazba osvajala svojom iskrenošću, jednostavnošću, duhovitošću, osobenim stilom i svojstvenim glazbenim jezikom, stekavši mnoge obožavatelje diljem svijeta. Uvrštavanje ovoga djela u repertoar zagrebačke Opere, poslije četrdeset šest godina, nosi svježinu drugačijega pristupa glazbeno-scenskoj umjetnosti, oblikovanoga po principu totalnoga teatra, u najboljemu smislu te riječi.

Prokofjev je napisao satiričnu operu Zaljubljen u tri naranče kada je imao samo dvadeset osam godina po narudžbi chicaškoga opernog društva, i ona je praizvedena 30. prosinca 1921. godine u kazalištu Auditorium u Chicagu. Libreto se temelji na komediji C. Gozzija i bajci G. Basilea, a Prokofjev ga je sam napisao služeći se Mejerholjdovom obradom izvornika. Slavni ruski redatelj Vsevolod Mejerholjd, fantastičnim je događajima iz bajke o narančama dodao novu dimenziju, sukladnu vlastitoj viziji kazališta koja se temeljila na mnogoznačnostima commedije dell’arte i uličnome kazalištu. Upravo taj predložak i brojne mogućnosti njegove scenske realizacije inicirali su Prokofjeva, da  početkom dvadesetih godina 20. stoljeća napiše djelo i glazbu, kakvi do tada nisu postojali u opernoj literaturi. Mnoštvo događaja na pozornici i velik broj slika, inspirirali su ga za skladanje iznimno efektne glazbe, oslobođene bilo kakva sentimentalizma.

Već u prologu nastaje svađa oko toga kakvo će djelo biti izvedeno. Svatko želi nešto drugo, i oni zaljubljeni u igru otjeraju s pozornice sve nesložne i predstava, kakva god bila, može započeti. Luda najavljuje djelo pod nazivom Zaljubljen u tri naranče, o Kralju Trefu, nesretnomu zbog bolesti princa kojega od melankolije samo smijeh može izliječiti. Princa je začarala zla vještica Fata Morgana, i zato svi pokušaji liječenja propadaju. Nakon mnogih peripetija, smiješnih i tužnih dogodovština, nesretnih i sretnih ljubavnih zapleta, princ je oslobođen prokletstva i može se oženiti za svoju ljubljenu, pa sve završava sretno i veselo.

Fotografije: Tena Pavletić

Poslije premijere opere “Zaljubljen u tri naranče” Sergeja Prokofjeva pod ravnanjem Nikše Bareze te u režiji Krešimira Dolenčića, održan je svečani domjenak na kojem su uz članove ansambla prisustvovali brojni umjetnici i kulturni djelatnici.

Uoči premijere opere Sergeja Sergejeviča Prokofjeva Zaljubljen u tri naranče, zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište održalo je program za sve ljubitelje opere pod nazivom Ususret premijeri, koji  se održao u nedjelju 5. veljače u 12 sati. Program je obuhvatio razgovor s dirigentom i ravnateljem Opere Nikšom Barezom, redateljem Krešimirom Dolenčićem, scenografom i kostimografom Simonom Bejerom te intendanticom zagrebačkoga HNK Dubravkom Vrgoč, koji je moderirao Branimir Pofuk. Posjetiteljima je prikazan video-insert s režijskih i pjevačkih proba, a operni solisti Michael Hendrick i Ladislav Vrgoč uz pratnju Vjekoslava Babića, izvodili su arije iz opere. Ulaz je bio slobodan.

 

Povezano
Sadržaj
Sergej Sergejevič Prokofjev
Nikša Bareza
Krešimir Dolenčić
Michael Robert Hendrick
Simon Bejer