Sadržaj ”Ukletog holandeza” Richarda Wagnera

Senta, kći kapetana i trgovca Donalda, mrtva je. Slijedila je stranca kojega je njezin otac doveo, želeći ga za nju udati. Mislila je da za njega mora umrijeti kako bi ga spasila. Je li to bilo ludilo ili stvarnost? Ili samo predstava?

PRVI PRIZOR

Trgovac Donald vraća se kući s puta, no oluja spriječi njegov brod da pristane na domaću obalu. Brod se usidri u sigurnoj uvali, gdje odluče pričekati smiraj oluje. On i brodska posada zaspu, a posljednji među njima i kormilar.

Poslije malo vremena još jedan brod potraži zaklon u istoj uvali. Njegov kapetan također baci sidro i izađe na obalu. On je Ukleti Holandez i njega je snašla teška sudbina, na njega je pala kletva zbog koje nikada neće moći umrijeti, nego će vječno lutati svjetskim morima. Njegova posada dijeli istu sudbinu. Holandez čezne za smrću, kao za iskupljenjem. Svakih sedam godina nudi mu se prilika za spas, tada mu je dopušteno stupiti na kopno i pronaći ženu. Ako ona ostane njegova i vjerna do smrti, onda i on napokon može umrijeti.

Kada se Donald i njegov kormilar probude i zapaze stranca, ljubazno ga pozdrave. Zadivljen Holandezovim bogatstvom, Donald je spreman prihvatiti ga kao gosta u svojem domu. U želji da prekine prokletstvo koje ga prati, Holandez propituje Donalda ima li kćer. Kad dozna da ima kćer Sentu, on s Donaldom brzo postiže dogovor: Senta će postati Holandezova nevjesta u zamjenu za pravo bogatstvo. Oluja se stišava, pa se brodovi otisnu na put u pravcu Donaldova doma.

DRUGI PRIZOR

Senta s drugim mladim ženama čeka povratak oca i ostalih muškaraca s mora. Usprkos upornu nagovaranju njezine dadilje Mary, Senta ne želi sudjelovati u poslovima s ostalim ženama. Ona je zaokupljena mislima o tajanstvenome čovjeku s portreta na zidu, a to je Ukleti Holandez. Ostale je žene podbadaju zbog njezine zaluđenosti fantomom i predviđaju ljubomorni sukob između Holandezova portreta i Sentina pravog udvarača, siromašnog lovca Georga. Senta pjeva baladu o Ukletome Holandezu, kojom uspije ganuti i sve žene. Na kraju balade postaje jasno do koje je mjere Sentu obuzeo svijet mašte: ona moli Božjega anđela neka ona bude ta koja će izbaviti Holandeza.

Georg stiže s viješću o Donaldovu povratku. Traži od Sente pristanak da Donalda moli njezinu ruku, no ona okoliša. Georg je povrijeđen i uplašen. Prepričava Senti san koji je usnuo, u kojem ona bježi s nepoznatim muškarcem s portreta. Senta Georgov san shvati kao navještaj stvarnoga dolaska Ukletoga Holandeza te prestane slušati daljnje Georgove strahove i molbe.

donald stiže, a s njime i Ukleti Holandez. Senta ga odmah prepozna i prihvati očevu želju da se uda za stranca. Ostavši sami, Senta i Holandez shvate da su jedno drugome suđeni.

TREĆI PRIZOR

Donaldovi mornari slave sa svojim djevojkama i pozivaju Holandezovu posadu neka im se pridruži u slavlju. Isprva, oni se ne javljaju s broda na kojemu je potpun muk, a kada se konačno jave, svojim načinom zabave toliko prestraše Donaldovu posadu da se čitavo slavlje prekine.

Georg još jedanput pokuša urazumiti Sentu da ne srlja u zaruke s čovjekom kojega je tek upoznala, podsjećajući je kako je njemu još prije obećala vjernost. Holandez prisluškuje njihov razgovor, ali uspije čuti samo dijelove i pogrešno zaključi da je Senta već prekršila svoj zavjet vjernosti. Kako bi Sentu poštedio prokletstva koje sustiže sve njegove nevjerne žene, Holandez raskida zaruke jer njezino obećanje bez crkvenoga zavjeta još ne obvezuje te se još može spasiti. Holandez pojuri na svoj brod, naređujući posadi isplovljavanje, a Senta pokaže svoju vjernost time što krene za njim.