Sadržaj

1. slika

DJEČJA SOBA

Djeca obitelji Darling, Wendy, Michael i john, prije odlaska na spavanje slušaju radio. Njihova majka ih sprema u krevet; poljubi svako djete za laku noć te ugasi radio i svjetlo. Iznenada se soba ispuni čudesnim osvjetljenjem i u sobu uleti mala vila Zvončica. Ona osluškuje dolazak petra pana, koji uz olujni vjetar ulijeće u sobu i ugledavši zvončicu počinje ju loviti. Uz dosta muke je ipak uhvati, ali shvati kako je izgubio svoju sjenu. Osjeća da mu nešto nedostaje, a Zvončica mu pokazuje na ormar, gdje napokon ugleda sjenu. Uhvativši sjenu, zabunom zatvori zvončicu u ormar. Dok petar bezuspješno pokušava vratiti sjenu na njezino mjesto, od bijesa se rasplače, što probudi Wendy. kad joj pokaže neposlušnu sjenu, Wendy se dosjeti pa sašije sjenu na njezino mjesto. Petar je presretan i zapleše s Wendy, a zatim joj daruje medaljon u znak zahvale. Njihov ples probudi Michaela i Johna, koji se odmah razbude. Iz ormara se začuje sitno lupanje, koje iznenadi Wendy, ali i Petra Pana. On otvori ormar, iz kojega izleti vrlo uzrujana zvončica. Bijesano izjurivši, ona zaprijeti Wendy, jer po prirodi ljubomorna, ona odmah prepozna svoju suparnicu. Petar Pan postroji svo troje djece i pozove ih na let zvjezdanim nebom. Uz pomoć malo vilinskoga praha oni polete, kao da je to najprirodnija stvar.

2. slika

OBALA DRVEĆA

Prema crvenome nebu nazire se zastrašujući gusarski brod.
Grupa izgubljenih dječaka tiho se šulja, usput se igrajući, sve dok ne primijete gusare koji se predvođeni Kapetanom Kukom, vraćajući na svoj gusarski brod. Preko maloga mosta ulaze na brod, podižući ga za sobom, kako bi spriječili ulazak indijanskih neprijatelja.Iindijanci predvođeni svojom princezom Tigricom Lily i indijanskim princom, dolaze, plešući svoj divlji ratnički ples. No, tada se pojavi strašan krokodil, čiji dolazak prati glasno tiktakanje, što otjera indijance. Na brodu gusari bjesomučno prate nemirne i stalno drugačije naredbe svojega Kapetana Kuke, a kad im on napokon prestane zapovijedati, povuku se na počinak. upravo tada sretno doleti petar pan s djecom. Gusarski stražar ih primijeti i na brodu se oglasi uzbuna. Kapetan Kuka već dugo čeka priliku da se osveti Petru Panu, a to znaju svi gusari i počinju pripremati top. Kad top opali, granata okrzne Wendy koja padne na tlo.

3. slika

SEDAM VELIKIH STABALA

Tajanstveno mjesto, Nigdjezemska, dom izgubljenih dječaka.
Probuđeni iznenadnom bukom, dječaci polako ispuze iz svojih stabala i vide kako Zvončica dovlači Wendy, u poderanoj odjeći i svu crnu od baruta. Zvončica naredi dječacima neka ubiju Wendy, upirući rukom prema njezinu srcu. Dječaci oklijevaju, ali jedan od njih ispali strelicu i Wendy padne na tlo. Petar Pan, koji se u trenu stvori, sagne se do Wendy te izvuče strelicu koja je, na svu sreću, zapela u medaljonu koji joj je on darovao i time joj spasio život. Iako ne osjeća osobitu grižnju savijesti, Zvončica pokušava odobrovoljiti i umilostiviti Petra, no on je, kipeći od bijesa, otjera. Iznenada se pojave i Wendyna braća, u posve rastrganoj odjeći, crni od baruta, jedva hodajući te scrpljeni padnu na tlo pokraj Wendy. Petar Pan naredi dječacima neka brzo naprave sklonište za Wendy i njezinu braću, u čemu i sam sudjeluje. Spušta se noć i svi liježu pokraj Wendy, osim Petra koji ostaje na straži. a zatim i on zaspe… na straži.

4. slika

NA MORSKOJ OBALI

Petar Pan sanja… pojavljuju se vile, Wendy, John, Michael… iznenada dolaze gusari noseći indijansku princezu, koju je zarobio Kapetan Kuka. U trenutku njihove nepažnje petar pan ju oslobodi, a između Kuke i Petra Pana započne žestoka borba. Ali ponovno se začuje zlokobno tiktakanje koje najavi blizinu krokodila, što nagna Kuku u paničan bijeg na brod. Tada Petar Pan odvede Wendy i njezinu braću na sigurno mjesto, kako bi tamo proveli noć. Zvončica otkrije njihovo skrovište, pa iskoristivši prigodu za osvetu, zatoči braću. U međuvremenu Petar u druženju s vilama zaboravi na Wendy, i tek kad ugleda zvončicu, sjeti se braće i vrati se po njih.

5. slika

TAMNO MJESTO SEDAM STABALA

Indijanci slave spašavanje svoje princeze, a indijanski princ zahvaljuje Petru koji ju je oteo Kapetanu Kuki. Dok svi puše lulu mira, Petrovu glavu kite orlovim perjem te ga proglašavaju indijanskim ratnikom. Svi su umorni i djeca se povlače u svoja stabla. Kad zavlada mir, došuljaju se gusari predvođeni Kapetanom Kukom te u namjeri da izazovu Petra Pana, otmu Wendy i njezinu braću. Poslije uspješne otmice, Kuka, misleći kako ima razloga za slavlje, zapleše svoj pobjedonosan ples. Ali nakratko, jer ponovno se čuje dolazak krokodila. U međuvremenu Petar Pan na tlu pronađe Michaelova medvjedića. Zaključivši kako su djeca oteta, pažljivo prati trag gusara, koji vodi do njihova broda.

6. slika

NA GUSARSKOME BRODU

Uglavnom pijani, gusari slave pobjedu. Kapetan Kuka naredi neka djecu vežu lancima i bace u more. Zatim zapovjedi Wendy neka zapleše, a kad ona odbije, izdaje naredbu neka ju postave na mostić iznad vode i bace u more. U tom trenutku začuje se tiktakanje krokodila, sve bliže i bliže. Prestravljeni Kuka bježi glavom bez obzira, jer ne zna kako zvuk krokodilova titkakanja proizvodi Petar Pan. Petar se hitro popne na brod i brzo oslobadi djecu, stavljajući na svoja ramena Wendyn plašt, pretvarajući se da je Wendy. Bijesni Kuka želi dokrajčiti Wendy i gurnuti je u more, ali doživi veliko iznenađenje kada umjesto Wendy ugleda Petra Pana. Započne nesmiljena borba iz koje Petar Pan izlazi kao pobjednik, a razdragana djeca grle pobjednika skačući oko njega, zahvalni što su spašeni!

Iako sretni što su sve strahote iza njih, John, Michael i Wendy se požele vratiti kući, jer im nedostaje majka. Sa sobom žele povesti i izgubljene dječake. Petar Pan odluči oprostiti Zvončici za sve strahote koje je činila i uz njezinu pomoć djeca i izgubljeni dječaci stignu iz Nigdjezemske do roditeljske kuće obitelji Darling. Presretna majka jedva je dočekala povratak svoje djece, a prihvatila je i sve izgubljene dječake. Hoće li im se pridružiti i petar pan?